Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Gratinovaná francúzska cibulačka

ingrediencie

1 ks
pór
1 ks
bobkový list
2 vetvičky
čerstvý tymián
2 vetvičky
vňať petržlenu
1,5 kg
biela cibuľa
120 g
maslo
1,5 litre
hovädzí vývar (bujón)
3 PL
hladká múka špeciál
150 ml
biele víno suché
1 ČL
soľ
1/2 ČL
korenie

Gratinovanie:

2 ks
biele pečivo
100 g
syr Gruyère

postup

Polievka je grunt!

1.

Pripravte si bouqet garni. Je to zväzok korenia a bylín, ktorý dokáže perfektne preniesť chuť do pripravovaného pokrmu. Potrebujete zelenú časť póru (10 cm), bobkový list, 2 vetvičky tymianu, 2 vetvičky plocholistého petržlenu a šnúrku. Do listu póru zabaľte bylinky a bobkový list, a opatrne previažte šnúrkou. Dajte stranou.

2.

Olúpanú cibuľu prekrojte na polovice a nakrájajte na rovnako veľké prúžky. Na strednom ohni si v liatinovom hrnci KitchenAid rozohrejte maslo, pridajte cibuľu a pomaly restujte asi 10 minút. Potom prikryte pokrievkou a duste ďalších 10 minút (občas premiešajte, cibuľa sa začne prichytávať). Zložte pokrievku a za častého miešania nechajte cibuľu skaramelizovať do tmavo hnedej farby. Bude to trvať asi 25 minút.

3.

Dajte si ohriať vývar. Hnedú cibuľu zaprášte múkou, miešajte ešte minútku a podlejte vínom. Vhoďte bouqet garni a počkajte, až kým sa víno celkom nevyvarí (keď pričuchnete a neucítite alkohol, je to v poriadku). Podlejte horúcim vývarom, pridajte soľ, korenie a nechajte pomaly variť z polovice zakryté 45 – 60 minút. Po tejto dobe máte hotovo, prípadne si polievku dochuťte soľou a čerstvo mletým korením.

4.

Pečivo si nakrájajte a v hriankovači alebo v rúre ho opečte (je nutné, aby pečivo malo kôrku, pretože inak by sa v polievke hneď rozmočilo). Rozpáľte si gril v rúre na maximum. Cibuľovú polievku nalejte do žiaruvzdorných keramických misiek ľahko pod okraj, poklaďte svetlým pečivom a bohato zasypte nahrubo nastrúhaným syrom. Takto pripravené misky vložte na plech tesne pod gril zapnutý na najvyšší stupeň. Keď bude syr chytať hnedú farbu a vytvorí sa na ňom vrstva, je čas polievku vybrať a podávať!

5.

Pokiaľ nemáte žiaruvzdorné misky, môžete skúsiť druhú variantu: Pečivo bohato zasypte nahrubo nastrúhaným syrom a na plechu vložte tesne pod gril zapnutý na najvyšší stupeň. Keď bude syr chytať hnedú farbu a vytvorí sa na ňom vrstva, je čas pečivo vybrať a podávať priamo na polievke. Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“, zdroj: blog.kitchenaid.cz

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?
Langoš
Top 5 receptov na langoše
Top 5 receptov na langoše
Jeden z najstarších fastfoodov v piatich najobľúbenejších variáciách.
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.