Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Skvelá kvásková pizza

ingrediencie

1 PL
ražný kvások
100 g
špaldová chlebová múka
80 g
vlažná voda

Cesto

150 g
špaldová chlebová múka
100 g
pšeničná hladká múka
4 PL
olivový olej
1 ČL
soľ
rozkvas

postup

Máte už kvások? Ak máte, verím, že hľadáte čo najviac inšpirácií pre jeho využitie. Milujem cesto a kváskovému som úplne podľahla. Pečiem takmer každý deň, rúra dostáva zabrať s chlebíkmi čo rozvoniavajú náš domov. A už aj pár iných domácností, kde som pár pecňov poslala. Povymieňala za domácu úrodu. Taká radosť z dobrej práce je v tom kváskovaní 😊. Ak chcete začať, pripravila som aj pár videí s postupmi, ale to až v receptoch na chlebíky. Inak aj dve nové knihy o kváskovaní vyšli. Možno si urobíte radosť ich kúpou. Cesto na kvások som pripravila z poškrabaného zostatku z misiek, v ktorých som miesila chleby a 1 PL kvásku. Rozriedila ich vlažnou vodou, pridala pár lyžíc špaldovej chlebovej múky a premiešala kým sa nevytratili hrudky a cesto bolo úplne hladučké. Tento štartér som nechala pracovať asi 3hodiny v teple a potom primiešala múku. Vymiesené cesto ležalo ešte hodinu na doske pod miskou a relaxovalo. Potom som ho vložila späť do misky a prikryté fóliou nechala do rána spolu s kysnúcimi chlebmi v chladničke. Tento proces si už viem vyrátať tak, aby mi vyšlo miesenie na večer a pečenie na ráno. Pizzu sme plánovali k obedu a aj bola. A bola jednoduchá, minula som kukuricu z chladničky a zostatok sušených paradajok a využila kúpenú čerstvú bazalku. Tá jediná mi doma nikdy nevydrží ani sa mi ju nedarí dopestovať. Na cesto si už dajte čo vám bude chutiť.

1.

Štartér/ rozkvas ( funguje podobne, ako keď dáte prekysnúť kvasnice do mlieka s cukrom). Mala by vzniknúť hustá a mäkká kaša. Zamiešajte štartér na rozkvas a nechajte odpočívať cca 4-5 hodín. (Môžete aj viac rozkvas by mal narásť objemovo a prebublať ). VIDEO: ako spraviť rozkvas.

2.

Hotový rozkvas zamiešajte s 150g špaldovej chlebovej múky a 100g pšeničnej hladkej múky. Pridajte 4PL kvalitného olivového oleja a 1ČL soli.  Do cesta si môžete pridať rôzne jadierka či orechy. Ale ak pridáte ľan, rátajte s tým, že nasaje vlhkosť z cesta a cesto bude po dopečení hutnejšie.  

3.

Múku si pridávajte podľa toho ako cesto vyzerá, podobne aj vodu.  Robím to tak, že cesto miešam vždy len lyžicou tak, že do rozkvasu sypem múky. Potom lyžicou zvrchu suché ( múku a soľ) premiešam a do stredu urobím jamku. Do jamky postupne prilievam vodu tak, že primiešavam múku a prilejem olej a tvorím mäkké cesto. Keď sú ingrediencie zmiešané, cesto vymiesim rukami na doske vysypanej múkou.  Cesto má byť ako vymiesená plastelína, nie tvrdé ani veľmi roztekavé. 

4.

Má držať tvar bochníka, ten prikryjete miskou a necháte dve hodinky postáť a každú pol hodinu preložíte. Potom ho vyberiete a vložíte späť do misky , dáte do chladu do rána (teda cca na 8-9h) a ráno vyberiete, prstami roztlačíte na 3mm na plech, a upečiete ozdobené podľa chuti. Rúru rozohrievam na 250 C°, pečiem cca 15-20 minút na 200 C°. Nepodlievam vodou v inom plechu (zvyk pri chleboch).

5.

Ak sa vám zdá proces náročný, skúste tú chuť pizze – je naozaj výborná. Cesto môžete s obmenou aj osladiť, namiesto oleja dať maslo a spraviť si posúch s jablkami a škoricou. Kvások je poklad a naviac z pečiva robí stráviteľnú potravinu. Mne sa tiež pizza cesto podarilo na tretíkrát takto super, aby som ho vedela zdieľať. Každé jedno cesto doma skúšam, môžem si povedať, že po 5 mesiacoch testovania sa mi dnes daria upiecť chlebíky a koláče, ktoré viem ponúknuť so všetkou láskou hocikomu na svete.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.