Pridať recept

Smoothie poriadneho chlapa

ingrediencie

ks
bylinky
ks
vňate
ks
ovocie

postup

Keď si robí smoothie môj manžel, tak je poriadne. Naozaj. Husté, výdatné a plné chlorofylu. Zelené ma úplne najradšej. V čase, keď sme sa spoznali mu „táto gebuzina“ vôbec nechutila. Teraz ich mixuje celej rodine. Všetci sme si všimli, že zelené šťavy, smoothie, kaše, či sladké alebo slanšie, nám dodávajú veľa energie na dlhú dobu. Na prednáškach sa ma často pýtajú, či ráno po smoothie nebývame hladní. Môže byť, že ak si pripravíte deci, riedke, či málo výdatné, že o chvíľku hlad pocítite. Pocity hladu sú ovplyvnené aj celkovou úpravou stravy. Odkedy jeme zdravšie, čistejšie potraviny, menej polotovarov, menej sladíme, solíme, dá sa povedať, že aj menej zjeme. Rozoznáme pocity hladu od pocitu „niečomichutí“ a snažíme sa jesť plnohodnotné jedlo aby nás nielen zasýtilo, ale hlavne – dalo nám energiu. Odvtedy nám na raňajky postačí aj husté smoothie. A cca o dve hodiny sa najeme pevného jedla. Smoothie nie je už náš každodenný nápoj, cítime potrebu ho piť hlavne v lete. V chladnejších mesiacoch ho pijeme na desiatu počas víkendu, deti si ho robia po návrate zo školy či len tak, cez deň. Tak v skratke o smoothie v našej rodine.

1.

Zelené parádne dosiahnete cez listovú zeleninu. Má obyčajne málo kalórií, no veľa C vitamínu, železa, chrómu, chlorofylu...použiť môžete mangold, kel (kale, ako naobrázku), hlávkový šalát, špenát (aj so stonkami), rukolu, listy cvikle, kalerábu, vňate mrkvy či petržlenu, zeleru, stonkového zeleru, listy kvaky, reďkoviek, výhonky hrachu, pohánky, lucerny, púpavu, bazalku. V kombináciach buďte striedmi. Jedna bylinka + jedna vňať úplne pre jeden nápoj postačia – spolu s ovocím, či zeleninou.

 
2.

Tip na poriadne smoothie: Podľa toho aká chuť vám vyjde z vymixovaných listov, môžete kombinovať ovocie, či zeleninu. Našou obľúbenou ako i štartérom začiatočníkov je kombinácia : kel, avokádo, konopné lúpané semienka, 1 ČL lucumy, mäta. Alebo obdoba: Mangold (špenát), banán, pomarančová šťava, 1 ČL raw konopného oleja.

3.

Možností máte viac, pre pridanie proteínového prášku si vyberte naozaj dobrého dodávateľa. Niektoré sú zbytočne predražené, iné lacné zas aj tak lacno chutia. Najlepšie by vám vedeli poradiť vegánsky superšportovci. Poznám ich niekoľko čo behajú maratóny, či lámu spartanské rekordy. Nie, nepoužívajú umelé práškové náhrady za živočíšny proteín. Osvedčil sa nám konopný a hrachový proteín. V surovom stave chutia ako blatová tortička posypaná pieskom, ale...treba ich zamontovať do dobrého smoothie. Vtedy si nielen splnia svoju úlohu, ale ich chuť ani nepostrehnete.

4.

Smoothie môžete kombinovať aj so šťavami. Nepite ich nikdy úplne studené, ich podstatou nie je vyvolať v tele šok, ale upraviť/ podporiť metabolický proces. Ak si nápoj prenášate do práce, napríklad autom, používajte ekologické fľaše zo skla a nikdy im neuškodí, ak budú v termo obale. Ten udrží teplotu (izbovú, prirodzenú).

5.

Tip od môjho manžela: za dve hrste kelu (zbavte ho stredovej stonky), vylúpaný mladý kokos – dužina aj voda, výhonky hrachu, avokádo (iba mäkké), zrelá hruška (bez jaderníka).

6.

Kompostujte Bio odpad, resp. odpad z ovocia a zeleniny nevyhadzujte, objednajte si kontajner na bio, alebo skúste kompostovať. Zemi treba vracať čo si od nej berieme.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať