Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cesnaková polievka s voňavým tymianom

ingrediencie

15 strúčikov
cesnak
2 ks
šalotka
vývar alebo voda
čerstvý tymián
1 ks
mladá cuketa
3 ks
zemiak
soľ
repkový olej
rasca

postup

Táto polievka je presne stvorená na to, aby ju vyskúšal aj kuchár začiatočník. Na jej prípravu ani z rodinného rozpočtu veľa neminiete. Stačí trochu zemiakov, veľa cesnaku, menšia cuketa, voda a čerstvý tymian alebo saturejka, či majorán. Chuť na slanú, poriadne cesnakom prevoňanú polievku mávam vždy v období väčšej únavy. Cesnak možno vykýva s tlakom, ale s tým ja problém nemám. Zato napraví a usmerní imunitu na dobrú cestu ku zdraviu. No a áno, nestačí len jedlo, ak sa naozaj cítite zle, telo vám tým chce povedať, že máte spomaliť. Inak ako chorobou s vami nevie komunikovať, že už má dosť. Tiež mi dlhšie trvalo, kým som sa to moje naučila počúvať a som rada , že oveľa kratšie, kým som sa indíciami aj začala riadiť. K dobrým liekom patrí aj zdravý a dlhý spánok. V prípade, že si doprajete cesnačku, radšej ju ohrejte aj partnerovi. Akokoľvek, táto silná polievka ma dokáže postaviť na nohy, ochrániť pred narastajúcou virózou. Tymian má iné účinky čerstvý a iné sušený. Pôsobí podporne na dýchacie cesty, napríklad. Kamarátka robievala cesnakovo-tymianový sirup. No, to radšej zostanem zdravá ako ho mať ochutnať znova😊. Starká nám v detstve varievala „kašľový“ sirup z čierneho piva a domáceho ríbezľového sirupu. Pivo bolo zakázané pre deti a pre nás tento tajomný a sladučký nápoj bol ako nočné dobrodružstvo.:)

1.

Zo šalotky vytvoríme zlatistý základ a pridáme posekaný či pretlačený cesnak, môže byť aj kombinácia oboch štruktúr. Cuketu nastrúhame spolu zo zemiakmi najemno a pridáme do cesnakovo- cibuľového základu. Prehrejeme tak, aby nám cesnak neprihorel.

2.

Prehriatie spôsobí, že zemiaky presiaknu cesnakom a chuť polievky sa tak zintenzívni. Nebojte sa pridať aj trochu bieleho vína ak nevaríte deťom. Zalejeme vývarom, alebo teplou vodou. Pridáme rascu a tymian. Prevaríme, dosolíme a n a miernom ohni hrejeme asi 15 minút.

3.

Ak ste nepridali víno, francúzski kuchári ma učili, že do polievok ako cibuľačka, cesnačka, radi pridávajú za lyžicu brandy, naozaj kvalitnej brandy. Nechcem lákať na alkohol, ale chuť dostane úplne iný level.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.