Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ovsená kaša s pečenými gaštanmi a marhuľami

ingrediencie

5 PL
jemných ovsených vločiek s klíčkami
2 ks
marhule
6 ks
gaštany
štipiek
škorice

postup

Tento recept mám nafotený asi rok a k nemu poznámku „ skús znova“. Neviem akým zázrakom sa mi podarilo mať čerstvé marhule a gaštany v jednom období, ale dnes v obchode naozaj nájdete všetko. Táto kaša zahreje. Chute prechádzajú od sviežej marhuľovej, po chrumkavý teplý tón gaštanov. Ovsené vločky sú u nás obľúbené, staršia však kaše nezje ani za odmenu, zato naša 2r Linda ich ľúbi od prvých príkrmov. Prštekom vyčistí pečený gaštan a šupku nechá v mise medzi ostatnými. Pripomína mi to potmehúdske vyjedanie salóniek z obalov na vianočnom stromčeku a maskovanie kockovým cukrom 😊. Čítala som ako jedlé gaštany zachránili Francúzov pri hladomore. Výživou sú veľmi cenné. Majú vysoký obsah sacharidov, bielkovín, škrobu. Neobsahuje lepok a múka z gaštanov sa často pridáva do palaciniek, placiek či lievancov. Francúzi mávajú aj gaštanové festivaly, z ktorých moja známa Ivonka vždy posiela parádne fotografie. Gaštanové klobásy, džem, pyré, kaše...Rozmanitosť využitia gaštanov je aj vo farmácii (listy sa tiež dajú spracovať ako ochrana pred bronchitídou, cez kuchyňu. A v minulosti sa vraj vyžívali ako platidlo. A čítala som, že blahodarne pôsobia aj na pokožku, zabraňujú padaniu vlasov, spevňujú nechty...Už ich narezávate však? .)

1.

Do zohriatej vody dáme ovsené vločky, prevaríme kým sa vytvorí hustá kaša. Pridáme škoricu, prehrejeme. Ak máte čerstvé marhule, môžete si ich nakrájať do už odstavenej kaše. Ak máte sušené, nakrájané na kúsky ich prehrejte vo vode pred pridaním vločiek aby zmäkli. 

2.

Kašu po dovarení odstavte a môžete pridať maslo, alebo ju nechať takto „vegánsku“. Pečené gaštany sme vylúpali a medzi prstami rozdrvili po povrchu kaše. Gaštany dnes dostanete aj vylúpané uvarené, tiež sú skvelé aj pre takéto jedlo aj do cestovín so smotanovou omáčkou. 

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.