Pridať recept

Ovsená kaša s pečenými gaštanmi a marhuľami

Ovsená kaša s pečenými gaštanmi a marhuľami
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

5 PL
jemných ovsených vločiek s klíčkami
2 ks
marhule
6 ks
gaštany
štipiek
škorice

postup

Tento recept mám nafotený asi rok a k nemu poznámku „ skús znova“. Neviem akým zázrakom sa mi podarilo mať čerstvé marhule a gaštany v jednom období, ale dnes v obchode naozaj nájdete všetko. Táto kaša zahreje. Chute prechádzajú od sviežej marhuľovej, po chrumkavý teplý tón gaštanov. Ovsené vločky sú u nás obľúbené, staršia však kaše nezje ani za odmenu, zato naša 2r Linda ich ľúbi od prvých príkrmov. Prštekom vyčistí pečený gaštan a šupku nechá v mise medzi ostatnými. Pripomína mi to potmehúdske vyjedanie salóniek z obalov na vianočnom stromčeku a maskovanie kockovým cukrom 😊. Čítala som ako jedlé gaštany zachránili Francúzov pri hladomore. Výživou sú veľmi cenné. Majú vysoký obsah sacharidov, bielkovín, škrobu. Neobsahuje lepok a múka z gaštanov sa často pridáva do palaciniek, placiek či lievancov. Francúzi mávajú aj gaštanové festivaly, z ktorých moja známa Ivonka vždy posiela parádne fotografie. Gaštanové klobásy, džem, pyré, kaše...Rozmanitosť využitia gaštanov je aj vo farmácii (listy sa tiež dajú spracovať ako ochrana pred bronchitídou, cez kuchyňu. A v minulosti sa vraj vyžívali ako platidlo. A čítala som, že blahodarne pôsobia aj na pokožku, zabraňujú padaniu vlasov, spevňujú nechty...Už ich narezávate však? .)

1.

Do zohriatej vody dáme ovsené vločky, prevaríme kým sa vytvorí hustá kaša. Pridáme škoricu, prehrejeme. Ak máte čerstvé marhule, môžete si ich nakrájať do už odstavenej kaše. Ak máte sušené, nakrájané na kúsky ich prehrejte vo vode pred pridaním vločiek aby zmäkli. 

 
2.

Kašu po dovarení odstavte a môžete pridať maslo, alebo ju nechať takto „vegánsku“. Pečené gaštany sme vylúpali a medzi prstami rozdrvili po povrchu kaše. Gaštany dnes dostanete aj vylúpané uvarené, tiež sú skvelé aj pre takéto jedlo aj do cestovín so smotanovou omáčkou. 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Máte doma vločky? 6 perfektných tipov, ako využiť vločky v kuchyni, o týchto ste určite ešte nepočuli
Máte doma vločky? 6 perfektných tipov, ako využiť vločky v kuchyni, o týchto ste určite ešte nepočuli
Aj vy máte radi vločky? A viete, na čo všetko ich môžete okrem varenia použiť? Budete prekvapení!
Ovsenú kašu ozdobte posýpkou
Ovsená kaša ešte nikdy nebola lepšia! Takto si pripravíte najlepšie a najzdravšie raňajky za pár minút
Je pravda, že popri moderných acai misách a avokádovom toaste sa zdá, že ovsené vločky sú nudné raňajky...
Zdravá superpotravina, ALE! Existuje dôvod, prečo by ste mali dať ruky preč od ovsených vločiek
Zdravá superpotravina, ALE! Existuje dôvod, prečo by ste mali dať ruky preč od ovsených vločiek
Ovsené vločky patria k zdravým a mimoriadne obľúbeným potravinám, ale určite sa však nájde zopár z vás,...
Božské raňajkové lúpačky
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...
Sú ovsené vločky naozaj nezdravé? Odborník na výživu vysvetľuje
Sú ovsené vločky naozaj nezdravé? Odborník na výživu vysvetľuje
Ovsené vločky sa už dlho považujú za superpotravinu par excellence. Na sociálnych sieťach sa teraz zrazu...
Superpotravina, ALE! Čo sa stane, keď budete každý deň raňajkovať ovsené vločky?
Superpotravina, ALE! Čo sa stane, keď budete každý deň raňajkovať ovsené vločky?
Raňajkujete ovsené vločky každý deň? Potom by ste mali o tomto vedieť.