Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Špenátové halušky s cuketovou omáčkou

ingrediencie

1 ks
väčšia cuketa
4 strúčiky
cesnak
150 g
parmezán
50 g
maslo
2 PL
olej
ks
muškátový oriešok
200 ml
šľahačková smotana

postup

Zelené halušky sú príjemnou obmenou za tie klasické biele. Robievam aj cviklové, tekvicové, alebo na jar z medvedieho cesnaku. Skúšala som aj nasladko karobové. Alebo bodkové s makom. Halušky nám niekedy stačia len“ holé“ ako im deti hovoria s maslom, alebo si vymýšľam omáčky podľa toho, kto je doma. Kapustné a vajíčkové sú veľmi obľúbené, teraz som skúsila minúť zvyšok mladej cukety. Veľmi nám chutilo a tak si dovolím prísť aj s inšpiráciou pre vás. Halušky som robila jednoducho, čerstvý špenát som rozmixovala na smoothie(pyré), bolo toho asi 2dcl. Vyliala som to do misy s vajcom, pridala za šálku kukuričnej bio hladkej múky, za menšiu šálku polohrubej špaldovej, pridala soľ a vymiešala. Ak vám vznikne hustejšia zmes, dolejte vlažnú vodu a nechajte hodinu postáť, nech sa múka spracuje s vodou. Budú ľahšie stráviteľné. Halušky potom bežným spôsobom uvarte, dajte do misy s troškou repkového oleja (s maslom sa zlepia) a po uvarení omáčky ich zmiešajte dokopy v panvici. Omáčka bude chutiť aj s domácimi cestovinami, aj ako prívarok k ryži či zemiakom s fašírkou. Ak máte radi huby, na začiatku si ich preduste s cibuľkou a maslom. Alebo pre zafarbenie môžete pridať trochu kurkumy či šafranu. Je to super, že v kuchyni si môžete čarovať z jedného nápadu toľko variant, však? 😊 Každý podľa svojej chuti.

1.

Cuketu umyte a nastrúhajte na “mrkvovom“ strúhači. Očistené strúčiky cesnaku roztlačte. A ideme na to.

2.

Rozpálenú panvicu potrite olejom a dajte prehriať cuketu s cesnakom a štipkou soli. Pridajte trošku vody a nechajte odpariť pri miešaní. Len trošku aby sa cuketa so šupkou prehriala. Potom prilejte smotanu, nechajte ju prevrieť, premiešajte s maslom a odstavte. Primiešajte parmezán a muškátový oriešok, pridajte halušky a všetko spolu v panvici premiešajte.

3.

Ak vám medzitým halušky či cestoviny vyhladli, nechajte pod panvicou oheň a premiešajte ich nad teplom v omáčke. Podávajte ihneď, inak sa zlepia dokopy. Vychytávkou by mohlo byť pridanie rozmixovaného vajíčka do horúcej smotany.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.