Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Polievka z okry a špenátu

ingrediencie

5 ks
okra
čerstvého alebo mrazeného listového špenátu
3 ks
šalotka
medvedí cesnak alebo 3 strúčiky cesnaku
mladý hrášok
2 ks
menšia mrkva
1 ks
zemiak alebo cukuta
1 PL
mletá kurkuma
soľ, olivový olej, kúsok z karí stromčeka

postup

Niekedy je veľmi jednoduché pripraviť overený recept. Hlavne ak viete, že s novinkami v hrnci sa môžete stretnúť s obavami domácich jedákov. Niekto nemá rád novinky, iný naopak rád skúša. Takto som si v mojom prvom dome v malej záhradke vypestovala okru. Jedávala som ju v Taliansku s paradajkovou omáčkou, naša domáca varila ako kuchynská bohyňa. S okrou zahusťovala, pretože okra je slizotvorná a pri dlhšej tepelnej príprave sa vnútro rozpúšťa do gélovej hmoty. Nemusíte sa báť, chutí úžasne. Podarilo sa mi ju vypestovať aj na Slovensku. Zbiera sa po odkvitnutí, keď ako plod ibišteka jedlého (okra) narastie do cca 10cm. Zelená ,hranatá zelenina vyzerá ako paprička. Jedzte ju iba ak je plod pevný, mäkký je už prezretý a chuť dobrého jedla môže naozaj pokaziť. Okra sa dá jesť surová, varená v polievkach, grilovaná alebo vyprážaná (vtedy ju treba predvariť). Táto výnimočná zelenina je výborná pre každého, ale je významnou súčasťou hlavne diabetickej kuchyne. Pripravovala som ju s paradajkami, baklažánom, zavárali sme s ňou uhorky a papriky. No a teraz som ju šupla do polievky s mladým špenátom. Chutila aj malej dcérke. Vymixovaná do hladkej konzistencie s kúskami chrumkavého zostatku z kváskového chleba.

1.

Šalotku pokrájame nadrobno a osmahneme na nej zemiak /alebo cuketu, pridáme hrášok, nakrájanú okru, nastrúhanú mrkvu a predusíme, zalejeme vodou a prevaríme s trsom karí, soľou. Keď sú ingrediencie mäkké, pridáme listy medvedieho cesnaku ( alebo roztlačený obyčajný cesnak), kurkumu.

2.

Prevaríme na pomalom ohni, vymixujeme do hladka – alebo si zvoľte konzistenciu aká vám chutí. Podávame na nahriatom tanieri, môžete dochutiť sušenými klíčkami senovky, hráškovými klíčkami, podrvenými omrvinkami farebného pečiva..použiť čiernu soľ, jednoducho sa ešte vyhrať aj s podávaním, nielen s dokonalou chuťou dobrej polievky. Dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.