Pridať recept

Kváskové lievance s čerešňami a grilovaným banánom

Kváskové lievance s čerešňami a grilovaným banánom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

200 g
rozkvas
2 ks
vajce
150 g
kokosový cukor
ks
soľ
300 g
polohrubá múka
1 PL
vanilka
200 g
nastrúhané jablko aj so šťavou
100 g
grécky jogurt
1 KL
mletý klinček
podľa chuti
kvietky z lúky, grilovaný banán, natrhané čerešne, iné ovocie a opečené oriešky, trošku oleja

postup

Mäkučké vankúšiky. Chrumkavé po okrajoch. Zlepené sivkovým lekvárom a poprášené cukrom. Takto si lievance pamätám od starkej. Vyrábala ich oblečená v kvietkovej zástere hodinu a zjedli sa za desať minút 😊.

1.

Dva spôsoby prípravy. Do lievancov najčastejšie používam kvások, ak chcem však toto jedlo rýchlo pripraviť, využijem vínny kameň. 15g nasypem rovno do múky. Teda nie je nutné robiť rozkvas a celé kysnutie trvá asi len hodinu. Kváskové sú vynikajúce. Lievance robím najčastejšie pri omladzovaní kvásku. Odobratý ražný kvas dám do misy a zmiešam s polohrubou múkou zo špaldy, alebo klasickej pšenice. Rozmiešam s vlažnou vodou alebo vlažným mliekom na redšiu kašu, občas pridám už do tohto rozkvasu med, alebo javorový sirup. Pomôže rastu a množeniu kváskových baktérií - kvaseniu. Keďže z tohto rozkvasu neodoberám, med mi v zmesi nevadí. Takto pripravený rozkvas nechám v miske aj dve hodiny, kým neprebuble.

 
2.

Do lievancov som v poslednej dobe zvykla vmiešať nedojedené ovocie. Deťom nachystám na desiatu nakrájané jablká, čerešne, mrkvu, banán. Nevyhadzujem, ale ak nedojedia, zužitkujem práve takto do lievancov či do krému na palacinky, alebo do smoothie. Teraz som nastrúhala jablko aj so šupkou a mäkké čerešne, ktoré zostali som odkôstkovala a potrhala.

3.

TIP: banán je super ovocie. Ak ho priečne narežete na cca 6mm plátky, položte ho na chvíľku na rozpálenú a troškou olej a pretretú panvicu. Ogrilujte z jednej strany, pri prevrátení na druhú posypte trochou kokosového cukru. Vsiakne teplotou a kým sa pregriluje aj druhá strana, môžete pridať hoblinku masla. Je to topka. Chutí skvelo aj ak ho necháte zmraziť a potom použijete rozmixované ako zmrzlinu.

4.

Popis k rozkvasu je v úvode receptu. Keď je prebublaný aj zvrchu, je pripravený na použitie. Do väčšej misy nasypeme múku, soľ, vajíčka a vanilku, jogurt a jablká s koreninami, premiešame vareškou, alebo mixérom a pomaly vmiešavame vlažnú vodu (môžete použiť aj mlieko samozrejme). Vytvoríme cesto, ktoré nie je husté ako na chleba, ale tekuté, no nie ako voda, skôr ako pudingový krém. Primiešame rozkvas – ten už nie mixérom, ale lyžicou a necháme postáť cca hodinu prikryté vzduchom nepriepustným obalom.

5.

Husté prekysnuté cesto pomaly premiešame zospodu – aby jablká prešli do celého cesta. Rozpálenú panvicu s nepriľnavým povrchom zvyknem pretrieť troškou oleja. Nalejem lievance a teraz prídu na radu aj čerešne. Dávam ich totiž aj na naliate lievance na panvici. Kým sa pečú z jednej strany, na druhú cestovú- surovú poukladám potrhané kúsky ovocia. Pridávala som tak už aj mak či oriešky. Potom lievance obrátim na druhú stranu a dopečiem.

6.

Ja si pomáham lyžicou na zmrzlinu, je to pre mňa perfektná dávkovačka aj na placky.

7.

Placky uložíme na tanier, pridáme grilovaný banán a polejeme trochou javorového sirupu. Drobné kvietky z lúky a záhradky dotvoria pestrosť jedla a chuť určite nepokazia.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.