Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Maslová fazuľa s čerstvými bylinami

ingrediencie

250 g
uvarená biela fazuľa
4 ks
zelené papričky na grilovanie
2 strúčiky
cesnak
1 vetvička
tymian
2 PL
maslo
biele korenie
podľa chuti
soľ
podľa chuti
nasekaná petržlenová vňať, lístky kysličky
podľa chuti
mladý zeler, fenikel, kôpor alebo šalvia

postup

Ako mama som si zvykla v špajzi spraviť si záložné zdroje jedla. Také ako konzervy strukovín ak náhodou nestihnem večer pripraviť vo vlastnom hrnci. Takmer vždy nájdem cícer, fazuľu, niekedy aj šošovicu, alebo kukuricu. Z bielej fazule, zvyšku španielskych papričiek, ktoré si užívam fritované (áno a sú skvostné, lebo my gril teraz nemáme, tak som sa vynašla takto) 😊. V záhone medzi mojimi bio rastlinkami vyrástla kyslička, kôpor, petržlenová vňať. Bola som polievať a z rannej závlahy vždy prinesiem plnú debničku šalátov, vňatí a už dozretej cvikle, mám prvé baklažány a cukety. Záhradka neveľká, prvá v našom dome, dáva nielen pocit zodpovednosti ale neskutočnej radosti. Lebo ide to aj bez postrekov, v rámci mojich nových vedomostí o permakultúrnej záhrade som si aj sama čo- to preskúmala a vyskúšala. No a keď sa v tej záhrade zabudnem a vojdem rovno s dcérkou z nej do lesa, vrátime sa hladné a doma nám teda zatiaľ nikto nenavaril 😊. Pre deti mám takmer vždy polievku, ja som si pripravila takto narýchlo fazule s plnou misou čerstvého šalátu.

1.

Na panvici na troske oleja, prehrejete na polovičky prekrojené malé zelené papričky. Poznám ich zo Španielska, jedla som ich grilované, vyprážané, zakvapkané olivovým olejom a ochutene len lupienkovou soľou. Úplne sa mi k tej fazuli hodili. Zmäknuté papričky podlejte trochou vody a uveďte do varu fazuľky, pridajte pretlačený cesnak a maslo. 

2.

Vytvorí sa hustá omáčka do ktorej už pridáte len trošku korenia, soľ podľa chuti a keď odstavíte jedlo z ohňa, vmiešate nasekané vňate. Kysličku som si pridala až úplne na záver. Jej krehké lístky by na horúcom jedle sčerneli a rýchlo zvädli. Naopak, v jej čerstvých lístkoch pripomínajúcich ďatelinku, je kyslá a osviežujúca šťava.

3.

POZOR: kyslička je milá rastlinka, no vo väčšom množstve môže byť jedovatá pre človeka ako i pre zvieratá , ktoré sa ňou radi kŕmia. Koreň, byľ aj listy obsahujú kyseliny oxalovú. Ako pri všetkých bylinkách platí opatrnosť nielen pri ich zbere a konzumácii, ale pri kombináciách navzájom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.