Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Maslová fazuľa s čerstvými bylinami

ingrediencie

250 g
uvarená biela fazuľa
4 ks
zelené papričky na grilovanie
2 strúčiky
cesnak
1 vetvička
tymian
2 PL
maslo
biele korenie
podľa chuti
soľ
podľa chuti
nasekaná petržlenová vňať, lístky kysličky
podľa chuti
mladý zeler, fenikel, kôpor alebo šalvia

postup

Ako mama som si zvykla v špajzi spraviť si záložné zdroje jedla. Také ako konzervy strukovín ak náhodou nestihnem večer pripraviť vo vlastnom hrnci. Takmer vždy nájdem cícer, fazuľu, niekedy aj šošovicu, alebo kukuricu. Z bielej fazule, zvyšku španielskych papričiek, ktoré si užívam fritované (áno a sú skvostné, lebo my gril teraz nemáme, tak som sa vynašla takto) 😊. V záhone medzi mojimi bio rastlinkami vyrástla kyslička, kôpor, petržlenová vňať. Bola som polievať a z rannej závlahy vždy prinesiem plnú debničku šalátov, vňatí a už dozretej cvikle, mám prvé baklažány a cukety. Záhradka neveľká, prvá v našom dome, dáva nielen pocit zodpovednosti ale neskutočnej radosti. Lebo ide to aj bez postrekov, v rámci mojich nových vedomostí o permakultúrnej záhrade som si aj sama čo- to preskúmala a vyskúšala. No a keď sa v tej záhrade zabudnem a vojdem rovno s dcérkou z nej do lesa, vrátime sa hladné a doma nám teda zatiaľ nikto nenavaril 😊. Pre deti mám takmer vždy polievku, ja som si pripravila takto narýchlo fazule s plnou misou čerstvého šalátu.

1.

Na panvici na troske oleja, prehrejete na polovičky prekrojené malé zelené papričky. Poznám ich zo Španielska, jedla som ich grilované, vyprážané, zakvapkané olivovým olejom a ochutene len lupienkovou soľou. Úplne sa mi k tej fazuli hodili. Zmäknuté papričky podlejte trochou vody a uveďte do varu fazuľky, pridajte pretlačený cesnak a maslo. 

2.

Vytvorí sa hustá omáčka do ktorej už pridáte len trošku korenia, soľ podľa chuti a keď odstavíte jedlo z ohňa, vmiešate nasekané vňate. Kysličku som si pridala až úplne na záver. Jej krehké lístky by na horúcom jedle sčerneli a rýchlo zvädli. Naopak, v jej čerstvých lístkoch pripomínajúcich ďatelinku, je kyslá a osviežujúca šťava.

3.

POZOR: kyslička je milá rastlinka, no vo väčšom množstve môže byť jedovatá pre človeka ako i pre zvieratá , ktoré sa ňou radi kŕmia. Koreň, byľ aj listy obsahujú kyseliny oxalovú. Ako pri všetkých bylinkách platí opatrnosť nielen pri ich zbere a konzumácii, ale pri kombináciách navzájom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...