Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pečený baklažán nakladaný v oleji

ingrediencie

1 ks
veľký baklažán cca kilový

postup

Baklažán nie je naša úplne obľúbená zelenina, hoci ju sem-tam premiešanú v risotte či kus-kuse deti zjedia. Takto jednoducho pripravený recept som vyrobila na skúšku, aby si každý pri stole ochutil svoj pohárik ako sa mu páči. Ja som si vybrala petržlenovú vňať a čierne olivy. V ponuke boli sušené paradajky, paprika v oleji, pečené zelené papričky a pečená mrkva s píniami. Neviem prečo som cesnak pohádzala pri pečení navrch baklažánov, trochu zhorkol. Ale celkovo mám na dobrý cesnak v poslednej dobe smolu, často býva dosť horký aj po ošetrení overenými babskými radami. Teda si nachystajte veľký tlstý fialový zázrak a poriadne rozpálenú rúru, misu, alebo plech na pečenie, vidličku na popichanie😊. Na zálievku do pohára budete potrebovať kvalitný olivový olej.

1.

Baklažán prekrojíme na polovice, fialovou šupkou poukladáme na plech s papierom na pečenie. Prekrojenú dužinu popicháme vidličkou. Ak chcete použiť cesnak, vraj je dobré ho natlačiť do vnútra dužiny. Bylinky môžete poukladať navrch – rovnako aj cibuľu ak ju použijete.

2.

Ja som moje prekrojené polkilové polovičky piekla cca 20 minút na 220 C°. Cesnak som potom odstránila, lebo sa mi zdal horký. Vychladnuté baklažány som lyžicou vyškriabala zo šupky do misy, prisolila. Naložila som ich do pohára spolu s čiernymi sušenými olivami- tie boli sušené v peci a soli. Pohár som nakoniec zaliala olivovým olejom a dala do chladničky. Oleja na zálievku som potrebovala cca 1,5 dcl na jeden pohár(zavárací).

3.

Zvyšok baklažánu sme vyškriabali priamo zo šupky práve dopečeným a vychladeným kváskovým chlebom. Len sme si ešte viac olív dopriali a chlebík som si posypala nadrvenými tekvicovými jadierkami.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...