Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Dobrá polievka z mrkvy a pohánky s fazuľkovými luskami

ingrediencie

4 ks
veľká mrkva
lúpaná pohánka
8 ks
struky zelenej fazuľky
1 stonka
stopkový zeler
vňať stonkového zeleru
štipka senovky
olej
soľ

postup

Dostali sme od susedy bio zelené fazuľové lusky. Časť som hneď dala zmraziť pre zimné obdobie, zvyšok som použila do fakt dobrej polievky. Lusky okrem chlorofylu obsahujú vitamíny A, B3, K, z minerálov nájdete železo, horčík, draslík aj vápnik. Pre svoju jemnú a lahodnú chuť a pomerne jednoduché a rýchle spracovanie sú dobrou ingredienciou pre rýchle recepty. Keď ich nakrájam nadrobno, u nás ich v polievke či ryži zjedia aj prieberčivé deti. Mrkvu je skvelé konzumovať v lete aj kvôli podpore prirodzeného opálenia, pre svoj obsah karoténu. Vynikajúci je aj mrkvový olej. Z mrkvy môžete konzumovať aj vňate, ak sú v bio kvalite a najlepšie z vlastnej záhradky, rovno odtrhnuté a posekané do šalátov. Teším sa na prvé semienka z nášho permakultúrnej výsadby. Tento rok bol bohatý na úrodu a v tejto polievke sú použité aj drvené semienka kôpru z nášho záhonu. Napomáhajú tráveniu, zlepšujú peristaltiku čriev...a majú skvostnú chuť a prekrásnu vôňu. Ak ich nemáte, do polievky použite pokojne rascu.

1.

Na olivovom oleji (alebo na takom, aký bežne používate na teplú kuchyňu) osmahnite nastrúhanú mrkvu s pretlačeným cesnakom. Pridajte semienka kôpru, nasekanú stonku zeleru, fazuľku a zalejte vodou. Prevarte. V inom hrnčeku si uvarte premytú pohánku, prípadne môžete variť aj v polievke. Namiesto pohánky môžete použiť krúpy špaldy, alebo jačmeňa, či bulgur.

2.

Do polievky pridajte zvyšné koreniny a vňate. K plnšej chuti si môžete pomôcť cibuľou, zelerom, lyžicou redukovaného vývaru, šafranom, kurkumou...

3.

Do uvarenej polievky som pridala uvarenú pohánku a stiahla z ohňa. Kým polievka dostala optimálnu teplotu na podávanie, pohánka nasiakla chuťou vývaru.

4.

Keď som po dovarení vytiahla gastro pinzetou vňate, bola som prekvapená ako rýchlo sa zjedla. Hlavne najmenšia dcérka má teraz obdobie, kde všetko je dôležitejšie ako jedlo. Bola to vzácna chvíľa, keď bez vysvetľovania polievka zmizla z taniera za menej ako polhodinu😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...