Pridať recept

Domáci slivkový lekvár

3
porcie
50
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
slivky odkôstkované
350 g
kryštálový cukor
1 ČL
citrónová šťava
ks
soľ

postup

Slivky sú veľmi zdravé. Stačí si urobiť zásobu lekváru na zimu. Chutí na chlebíku s maslom, ale aj v bielom jogurte či palacinkách.

1.

Slivky umyjeme, dôkladne odkôstkujeme, pokrájame na menšie kúsky a odvážime.

 
2.

Preložíme do hrnca a krátko (cca 10 minút) povaríme s citrónovou šťavou a štipkou soli a necháme trochu vychladnúť.

3.

Potom prepasírujeme, alebo rozmixujeme, pridáme cukor a varíme cca 40 minút do zhustnutia.

4.

Horúci lekvár naplníme do čistých pohárov, mne vyšli 3 poháre o objeme 2 dl. Uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom na 5 minút, obrátime naspäť a horúce uložíme na noc do deky. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Slivkové guľky
Najlepšie slivkové pochúťky: Kysnutý koláč, tvarohové knedličky a poctivý lekvár
Slivky nás inšpirujú k rôznym dobrotám. Ale tri z nich stoja nad ostatnými a ich príprava sa stala...
Slivky do zásoby
Slivky do zásoby: Slivková nutella, detská výživa či poctivý domáci lekvár
Slivková sezóna je v plnom prúde a je treba vymyslieť, čo s tými, ktoré neskončia v koláči či zemiakových knedliach.
Keď lekvár, tak slivkový!
Univerzálna pochúťka na chleba, do buchiet i do omáčok, ktorej nikdy nie je dosť.
Domáci slivkový džem
Slivkový lekvár v špajze nesmie chýbať! 9 skvelých receptov!
Overené recepty na domáci slivkový lekvár. Miešaný, nemiešaný, so škoricou, s jablkami, s rumom, či portským...
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sušených sliviek?
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sliviek?
Sezóna sliviek je v plnom prúde a vy by ste ju mali využiť. Tieto nenápadné plody sú veľmi zdravé a plné...