Pridať recept

Orechiette s paprikovo-olivovou omáčkou

Orechiette s paprikovo-olivovou omáčkou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
šalotka
2 ks
paprika
1 ks
menšia žltá cuketa
1 ks
veľká paradajka
3 strúčiky
cesnaku
ks
veľké zelené olivy
ks
karí stromček
ks
mletá paprika
ks
olivový olej
ks
soľ
ks
kajenská paprika

postup

Orechiette sú najlepšie čerstvé. Sú to cestoviny „ušká“, tvarované palcom talianskych babičiek. Po strozaprettách sú asi moje najobľúbenejšie. Pasta – cestoviny môžem jesť kedykoľvek, sú taká moja vegetariánska istota aj na návštevách, kde sa je samé mäso. No..ak sa teda dobre pripravia, niekde aj v „dobrej“ reštaurácii prichádza sklamanie. Ak sa podávajú rozvarené, nepomôže im ani dobrá omáčka. No a o tie omáčky tiež predsa ide. V tomto recepte sa omáčka neleje, skôr sa premieša. Je to taká zmes mierne predusenej zeleniny a kvalitných olív, paradoxne z Grécka. Čo sme mali – to sme dali 😊. Ešte v čase cukiet v záhone, kedy nám už pomaly liezli „ušami“, sme pridali zo žltých aj do tohto receptu.

1.

Jedlo začneme pripravovať vo veľkej a hlbšej panvici. Orechiette si pripravíme tak, aby sa dovarili zároveň s omáčkou. Na cibuľke podusíme vo vlastnej šťave nadrobno nakrájanú papriku s olúpanou paradajkou s cesnakom a olivami nakrájanými na plátky. Pridáme mletú papriku, trs kari stromčeka (vyzerá ako sivo-strieborný rozmarín), soľ a prevaríme.

 
2.

Cuketu nakrájame na tenučké pásiky a vmiešame ju až spolu s cestovinami. Pridáme soľ a premiešame ešte na ohni, aby sa omáčka vsiakla do cestovín a zároveň boli mierne opečené.

3.

Pridajte si nastrúhaný parmezán, alebo aj naše slovenské ovčie tvrdé syry. Alebo koziu slanú ricottu, to je úplná pochúťka. Ja si posypem vždy cestoviny s nasekanou petržlenovou vňaťou. Tú kajenskú papriku si primiešajte až na záver ak jedlo nie je určené pre deti.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.