Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pletený kysnutý makový koláč s višňami

10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

300 g
polohrubá múka
1 ks
žĺtok
50 g
maslo
180 ml
mlieko
15 g
čerstvé droždie
1 štipka
soľ
1 KL
kryštálový cukor (kvások)
1/2 PL
kryštálový cukor

Plnka:

230 g
pomletý mak
150 g
kryštálový cukor
120 ml
mlieko
1 PL
maslo
višne (čerstvé alebo menší kompót)

Na potretie:

1 ks
žĺtok
mlieko

postup

Koláčik je vynikajúci:))

1.

Cesto: Do vlažného mlieka pridáme l KL kryštálový cukor, trochu múky a rozdrobené droždie. Premiešame a necháme vykysnúť, asi 15 minút. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknuté maslo, žĺtok, soľ, vykysnutý kvások a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

2.

Plnka: 120 ml mlieka vlejeme do nádoby,necháme zovrieť, pridáme cukor, pomletý mak a maslo. Premiešame a odstavíme. Po vychladnutí pridáme vykôstkované scedené višne alebo čerstvé.

3.

Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme na obdĺžnik podľa veľkosti plechu. Ja som použila 30x40 cm. Do stredu cesta, asi na jednu tretinu dáme plnku. Okraje narežeme na pásy, ktoré striedavo prekladáme cez plnku. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom. Necháme podkysnúť asi 15 minút a upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180°C 30 minút alebo podľa potreby. Údaje sú orientačné. Po upečení a miernom vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.