Pridať recept

Domáci špaldový chlieb

12
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

50 g
špaldová chlebová múka
250 g
hladká (špaldová) múka
1/2 ČL
soľ
1 PL
slnečnicové semienko
4 PL
mleté vlašké orechy
2 ČL
celá rasca
1 ČL
fenikel
330 ml
vlažná voda
21 g
čerstvé droždie
1 ČL
med

postup

Recept pripravila Blogerka roka 2017 v Gastronómii „Lenivá kuchárka“. Ďalšie recepty nájdete na blog.kitchenaid.cz.

1.

Do väčšej misky dáme chlebovú a hladkú múku, pridáme soľ, semienka, pomleté orechy, rascu a fenikel a premiešame.

 
2.

Vo vlažnej vode prstami rozmrvíme droždie, pridáme med, premiešame a necháme postáť asi 10 minút.

3.

K suchým ingredienciám pridáme kvások a dôkladne oboma rukami miesime cesto, kým sa neoddelí od misy. Ak je potrebné, pridáme ešte trocha múky alebo vlažnej vody.

4.

Vymiesené cesto na chlieb necháme kysnúť pod čistou utierkou alebo ho môžeme preložiť do múkou vysypanej ošatky, prikryť utierkou a na teplom mieste nechať len tak 1 hodinu.

5.

Z cesta vyformujeme bochník alebo tehličku (podľa toho či budeme piecť vo forme, alebo len tak na plechu) a vložíme do papierom vyloženej formy alebo na plech. Chlieb necháme ešte chvíľku postáť pri izbovej teplote.

6.

Chlieb vložíme do rúry a pečieme pri 200 stupňoch cca 50 minút. Po vybratí ho pokvapkáme studenou vodou, aby nám kôrka veľmi nestvrdla.

7.

Chlebík podávame po vychladnutí v tradičnom šate s maslom a soľou alebo s nejakou chutnou domácou nátierkou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý, na toto si však dávajte pozor!
Tvrdý zmrazený chlieb, keď ráno potrebujeme rýchlo niečo zjesť, je jednou z typických ranných ťažkostí...
Chlebové placky
Chutné a zdravé domáce chleby zo sveta. Ľahšie ako kysnuté
V rôznych krajinách sveta nájdete najrôznejšie druhy chleba. Často sú považované za tradičné jedlo, ktoré...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...