Pridať recept

Zemiakový nákyp

ingrediencie

4 ks
zemiak typu A
2 PL
zlatý ľan
1 ks
menšia cuketa
1 ks
zelené jablko
1 ks
mrkva
3 PL
strúhaný parmezán
1 ČL
majorán
ks
nasekaná petržlenová vňať
3 strúčiky
cesnaku
ks
soľ
ks
kokosový tuk na vymazanie

postup

Mala som zarobené cesto na zemiakové placky. Aj som ich pár spravila, ale mala som chuť s tou masou skúsiť niečo iné. Súbežne som piekla aj kváskový chlieb, rúra bola horúca a tak som využila jej teplo. Časť cesta som naliala do vymastenej formy. Takáto porcia bola super aj studená so šalátom, alebo ešte za horúca preliata rozpusteným maslom. Tentokrát som nepoužila na stmelenie vajce, ale syr a ľan. Finálna konzistencia bola pevná, pružná a nebola suchá. Naši doma si namiesto šalátu pridali čalamádu a deti uhorky a domáci čerstvo upečený kváskový chlebík z ražnej múky.

1.

Cuketu a mrkvu a jablko očistite a nastrúhajte na hrubšie stružlinky. Najemno nastrúhané zemiaky prisoľte, zbavte vyžmýkaním šťavy. Ingrediencie zmiešajte dokopy, pridajte nasekané vňate, majorán, ľan (alebo si vmiešajte vajíčko ak chcete). Cesnak pretlačte a primiešajte, v závere ešte dochuťte soľou, prípadne môžete použiť aj kurkumu, kajenské korenie, biele korenie...

 
2.

Formu som vymazala kokosovým tukom, pokojne môžete použiť aj maslo či repkový olej. Na vrch nákypu som pridala celý ľan, ale môžete si pridať zmes orechov, semienok či nastrúhaný parmezán. Nákyp som piekla v rozohriatej rúre 10 minút na 220 C°, a potom ešte cca 10 na 180 C°.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky dokáže uvariť každý - alebo si to aspoň myslíte! Ale je veľa vecí, ktoré môžete robiť zle...
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
TOP
Ryžový nákyp s marhuľami 
10+ najlepších receptov na tradičný ryžový nákyp: V školskej jedálni ho nikto nechcel, dnes patrí medzi najobľúbenejšie sladké jedlá
Ryžový nákyp buď milujete, alebo sa mu vyhýbate oblúkom! Ak patríte do prvej skupiny, vyberte si z našej...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...