Pridať recept

Halušky s hokkaidom „nakyslo“

Halušky s hokkaidom „nakyslo“
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
zemiak
1 PL
soľ
200 g
hladká (špaldová) múka
200 g
polohrubá špaldová múka
ks
voda

Omáčka

1/2 ks
hokkaido
300 g
kyslá kapusta
3 ks
biela cibuľa
1 PL
mletá červená paprika
ks
hríby
ks
tymian
100 g
maslo
ks
soľ, trošku muškátového orieška

postup

Jedlo z tohto receptu si môžeme vychutnať po celý rok, ale najviac chutí v zime. Pre jeho teplé farby pripomína slnečnú jeseň, pre chuť zas potrebné vitamíny , ktoré v zimných chvíľach všetci potrebujeme. My takéto doma máme radi. Huby, ktoré sme dostali na Vianoce od rodičov, míňame práve na takéto lahôdky. Deťom však pripravujem kapustové hokkaido zvlášť, lebo jedna huby ešte nemôže a druhá, staršia ich moc v láske nemá. Dajú sa však primiešať dodatočne. Halušky tradične robím už vo vitamixe, pripravím liate cesto zo zemiaku, múky špaldovej a soli s vodou. Keď máme, pridáme špenát, medvedí cesnak, kurkumu, alebo niečo, čo ich výrazne zafarbí a na tanieri dokreslí pestrú paletu. Ak sú správne dochutené, stačí k nim primiešať kúsok masla alebo kokosového tuku a ani nič viac netreba. Ale mali sme kúsok hokkaida, trochu kyslej kapusty a huby. Tak, ideme na to 😊.

1.

Do mixéra hodíme umyté zemiaky so šupkou (pokrájame na menšie kúsky), vodu a vymixujeme, pridáme múku a soľ a vymixujeme na hladké cesto. Vylejeme do misy, aj ej moc riedke primiešame múku tak, aby nám nevznikli hrudky.

 
2.

Liate cesto používame na halušky ak máme haluškové sito. Ak si dáme námahu a halušky „nahádžeme“ z dienka lyžicou priamo do vody, cesto by sa mohlo zahustiť najemno nastrúhaným zemiakom aby na dienku (lopáriku) držalo. Každopádne na vode pre halušky nešetríte. Vždy varím na ne vodu vo vysokom hrnci. Halušky sa vo vriacej vode uvaria kým vyplávajú na hladinu. Hneď ich zbieram dreveným cedítkom a v mise s maslom premiešam.

3.

Cibuľu nakrájame na polmesiačiky. Na rozpálenej panvici a troche oleja ju orestujeme tak, aby vznikla jemná a hustá masa, zlatistá, nie prihorená. Pridáme červenú papriku, soľ, tymian, a najemno nastrúhanú hokkaido s kapustou. Vydusíme do mäkka. Pridáme trošku muškátového orieška a odstavíme z ohňa.

4.

Ak huby nerobia problém niektorým členom vašej rodiny, dajte ich na panvicu pred kapustou s hokkaidom a pridajte 1 PL masla. Budú jemnejšie. Môžete primiešať do kapusty.

5.

K hotovej „kapuste“ primiešajte halušky a podávajte 😊 Dobrú chuť.

6.

Verzia pre naše deti :)

Halušky s hokkaidom „nakyslo“
Halušky s hokkaidom „nakyslo“
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.