Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Halušky s hokkaidom „nakyslo“

ingrediencie

2 ks
zemiak
1 PL
soľ
200 g
hladka spaldova muka
200 g
polohrubá špaldová múka
voda

Omáčka

1/2 ks
hokkaido
300 g
kyslá kapusta
3 ks
biela cibuľa
1 PL
mletá červená paprika
hríby
tymian
100 g
maslo
soľ, trošku muškátového orieška

postup

Jedlo z tohto receptu si môžeme vychutnať po celý rok, ale najviac chutí v zime. Pre jeho teplé farby pripomína slnečnú jeseň, pre chuť zas potrebné vitamíny , ktoré v zimných chvíľach všetci potrebujeme. My takéto doma máme radi. Huby, ktoré sme dostali na Vianoce od rodičov, míňame práve na takéto lahôdky. Deťom však pripravujem kapustové hokkaido zvlášť, lebo jedna huby ešte nemôže a druhá, staršia ich moc v láske nemá. Dajú sa však primiešať dodatočne. Halušky tradične robím už vo vitamixe, pripravím liate cesto zo zemiaku, múky špaldovej a soli s vodou. Keď máme, pridáme špenát, medvedí cesnak, kurkumu, alebo niečo, čo ich výrazne zafarbí a na tanieri dokreslí pestrú paletu. Ak sú správne dochutené, stačí k nim primiešať kúsok masla alebo kokosového tuku a ani nič viac netreba. Ale mali sme kúsok hokkaida, trochu kyslej kapusty a huby. Tak, ideme na to 😊.

1.

Do mixéra hodíme umyté zemiaky so šupkou (pokrájame na menšie kúsky), vodu a vymixujeme, pridáme múku a soľ a vymixujeme na hladké cesto. Vylejeme do misy, aj ej moc riedke primiešame múku tak, aby nám nevznikli hrudky.

2.

Liate cesto používame na halušky ak máme haluškové sito. Ak si dáme námahu a halušky „nahádžeme“ z dienka lyžicou priamo do vody, cesto by sa mohlo zahustiť najemno nastrúhaným zemiakom aby na dienku (lopáriku) držalo. Každopádne na vode pre halušky nešetríte. Vždy varím na ne vodu vo vysokom hrnci. Halušky sa vo vriacej vode uvaria kým vyplávajú na hladinu. Hneď ich zbieram dreveným cedítkom a v mise s maslom premiešam.

3.

Cibuľu nakrájame na polmesiačiky. Na rozpálenej panvici a troche oleja ju orestujeme tak, aby vznikla jemná a hustá masa, zlatistá, nie prihorená. Pridáme červenú papriku, soľ, tymian, a najemno nastrúhanú hokkaido s kapustou. Vydusíme do mäkka. Pridáme trošku muškátového orieška a odstavíme z ohňa.

4.

Ak huby nerobia problém niektorým členom vašej rodiny, dajte ich na panvicu pred kapustou s hokkaidom a pridajte 1 PL masla. Budú jemnejšie. Môžete primiešať do kapusty.

5.

K hotovej „kapuste“ primiešajte halušky a podávajte 😊 Dobrú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.