Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jahodovo – maková torta pre lepší deň

ingrediencie

Koláčik spodná časť

1 balíček
lístkové cesto
300 g
jablká
100 g
ľan
200 g
mak
1 hrsť
mrazené čučoriedky
100 g
cukor alebo javorový sirup
1 PL
vanilka

Želatína

500 g
jahody
2 PL
agar agar
trochu
šťava z jednej limetky
2 PL
javorový sirup

postup

Vždy, keď oslavuje môj manžel, tvorím mu tortu podľa jeho chute. Môj manžel oslavuje vždy v zime, aj meniny aj narodeniny, no napriek tomu takmer každý dezert je tvorený s jahôd, ktoré má naozaj veľmi rád. Aj keď som zástancom lokálnej a sezónnej úrody, niekedy si spravíme výnimku. Mak je zo Slovenska a jablká tiež, ľan som si dopestovala na tento dezert sama v záhrade. Cesto si môžete kúpiť lístkové ako ja, ale dá sa spraviť aj domáce, teda ak viete dopredu, že budete tento koláčik robiť. Keďže sa snažím o čo najmenšiu spotrebu čohokoľvek živočíšneho, aj na želatínu som použila náš obľúbený agar agar. Želírovací prášok je z riasy. Vegánsky. Zo zvyškov v hrnci vždy robím deťom cukríky. Niečo ako gumy mackovia. Agar je aj z výživového hľadiska výborným spoločníkom.

1.

Lístkové cesto rozvaľkajte na cca 2-3mm plát a vyložte ním plech, alebo obdĺžnikovú formu. Posypte trochu cukrom. Vidličkou popichajte po celej šírke a dĺžke. Ak budú nejaké strany presahovať , cesto nemusíte skrojiť, mne sa náhodou páči, keď nie je koláčik úplne symetrický.

2.

Zomletý mak a nastrúhané jablká vsypte do misy, premiešajte s vanilkou, sladidlom a pomletým ľanom. Ľan meľte tesne pred použitím. Primiešajte mrazené čučoriedky. Použiť môžete aj maliny, brusnice, černice..Zmiešanú zmes vtlačte do formy na pripravené cesto.

3.

Jahody s cukrom prevarte v hrnci a potom rozmixujte v silnom mixéri na hladkú kašu spolu s práškom agar agar, nebudú sa tak tvoriť hrudky. Zmes vylejte späť do hrnca, prevarte a stiahnite z ohňa. Miešaním zmes trochu ochladíte a vylejte na makový základ.

4.

Nechajte vychladnúť. Tesne pred zatuhnutím poukladajte na želé ešte čerstvé ovocie a bylinky ako mäta a medovka podľa chuti. My sme ešte do želé napichali tortové sviečky pre oslávenca😊.

5.

Koláč sa tak rýchlo zjedol, že som ho takmer nestihla nafotiť 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...