Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zapekané paradajky so zemiakmi a bylinkami

ingrediencie

2 ks
veľký zemiak
1 ks
veľká paradajka
2 strúčiky
cesnak
3 PL
kvalitný olivový olej
rozmarín
šalvia
tymian
lupienková soľ

postup

Oveľa dlhšie trvá paradajky obrať ako spraviť tento skvostný obed. Isto by sa toto jedlo hodilo aj na poriadnu párty. V Taliansku na našom karavanovom výlete som jedla najlepšiu foccaciu na svete. Iba takú pizza cesto s kvapkami olivového oleja a troškou rozmarínu. Nebo samo. A k tomuto jedlu by sa neskutočne hodila...ale mala som len pár minút čas na prípravu obeda a kúsok staršieho domáceho chleba. Chcela som využiť vysokú teplotu v rúre, keďže som práve piekla nový kváskový chlieb a v lete pečiem naozaj len chleby. Kuchyňa sa ťažko ochladzuje keď je vonku cez 36 C°. Hodilo sa tam - posunúť pekáč s paradajkami 😊. (na)Prvý krát sa mi podarilo vypestovať vinohradnícke paradajky. To sú tie mega veľké, aj polkilový kus, ktoré sú neskutočné ku caprese s mozarellou, alebo na takéto zapekance, polievky, kečupy, krémy...na všetko 😊. Im stačí len kvapka oleja, soľ...presne toto som aj upiekla.

1.

Je to tak jednoduché! Veľkú paradajku zbavte toho miesta, kde rastie stonka. Neviem ako sa to volá odborne 😊. Nakrájajte na väčšie kúsky.

2.

Zemiaky zbavte šupky, alebo použite nové aj so šupkou. Prelejte olejom, soľou a prstami premiešajte spolu s cesnakom (cesnak roztlačte ak je vám lepšie).

3.

Nádobu na pečenie som vytrela olejom. Zmes som dala do nej, preliala trochu vodou a dala piecť na 250C° na 10 minút kým sa nevyparila voda.

4.

Vznikla vláčna, akoby krémová zmes. Pridala som do nej bylinky a ešte dopiekla kým zemiaky boli úplne mäkké. Potom sa pekáč už len vytiahne a zmes nakladá na pečivo, zajedá s krekrami, focacciou...najlepšie kváskovou 😊.

5.

TIP: možno trochu kajenskej papriky? Čili? Čierneho korenia pridať? 😊

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.