Pridať recept

Zapekané paradajky so zemiakmi a bylinkami

Zapekané paradajky so zemiakmi a bylinkami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
veľký zemiak
1 ks
veľká paradajka
2 strúčiky
cesnaku
3 PL
kvalitný olivový olej
ks
rozmarín
ks
šalvia
ks
tymian
ks
lupienková soľ

postup

Oveľa dlhšie trvá paradajky obrať ako spraviť tento skvostný obed. Isto by sa toto jedlo hodilo aj na poriadnu párty. V Taliansku na našom karavanovom výlete som jedla najlepšiu foccaciu na svete. Iba takú pizza cesto s kvapkami olivového oleja a troškou rozmarínu. Nebo samo. A k tomuto jedlu by sa neskutočne hodila...ale mala som len pár minút čas na prípravu obeda a kúsok staršieho domáceho chleba. Chcela som využiť vysokú teplotu v rúre, keďže som práve piekla nový kváskový chlieb a v lete pečiem naozaj len chleby. Kuchyňa sa ťažko ochladzuje keď je vonku cez 36 C°. Hodilo sa tam - posunúť pekáč s paradajkami 😊. (na)Prvý krát sa mi podarilo vypestovať vinohradnícke paradajky. To sú tie mega veľké, aj polkilový kus, ktoré sú neskutočné ku caprese s mozarellou, alebo na takéto zapekance, polievky, kečupy, krémy...na všetko 😊. Im stačí len kvapka oleja, soľ...presne toto som aj upiekla.

1.

Je to tak jednoduché! Veľkú paradajku zbavte toho miesta, kde rastie stonka. Neviem ako sa to volá odborne 😊. Nakrájajte na väčšie kúsky.

 
2.

Zemiaky zbavte šupky, alebo použite nové aj so šupkou. Prelejte olejom, soľou a prstami premiešajte spolu s cesnakom (cesnak roztlačte ak je vám lepšie).

3.

Nádobu na pečenie som vytrela olejom. Zmes som dala do nej, preliala trochu vodou a dala piecť na 250C° na 10 minút kým sa nevyparila voda.

4.

Vznikla vláčna, akoby krémová zmes. Pridala som do nej bylinky a ešte dopiekla kým zemiaky boli úplne mäkké. Potom sa pekáč už len vytiahne a zmes nakladá na pečivo, zajedá s krekrami, focacciou...najlepšie kváskovou 😊.

5.

TIP: možno trochu kajenskej papriky? Čili? Čierneho korenia pridať? 😊

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
TOP
Zapekané zemiaky s bylinakmi a chedarom
Zapekané zemiaky, aké tu ešte neboli! Zbierka fantastických receptov na zapekané zemiaky, po ktorých si oblížete všetky prsty, takmer bez práce
Neviete, čo dnes uvariť? Už hľadať nemusíte! Máme pre vás perfektné recepty, z ktorých si vyberie každý...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...