Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jablková kaša z ryže basmati so sladkými orechmi

ingrediencie

basmati ryža (alebo ryžová krupica)
3 dl
voda
1 PL
maslo
1 ks
jablko
1 ČL
mletá škorica
1 PL
javorový sirup
vlašské orechy

postup

Destinácie dovolenky si vyberáme podľa zvedavej nálady. Ubytovanie nehľadáme v hoteloch, ale vždy sa snažíme nájsť apartmán alebo ak sa zmestíme do rozpočtu, samostatný domček. S malým dieťaťom je to omnoho pohodlnejšie, čas na jedlo si napríklad tvoríme sami, jeme čo si navaríme. Milujeme chodiť na trhy, lokálne suroviny skúšať. Na prvú noc či prvé ráno, si vždy prinesiem z domu základné potraviny, (alebo aj na viac dní ak ideme autom). Myslím tým ryžu, kus-kus, ovsené vločky, cukor, soľ a orechy, ovocie nám na cestu vždy nabalím. Ak ideme autom, vozíme si cestovnú chladničku, v nej aj kvások už bol 😊, smotana, syr, či maslo a jogurt. Prenajaté kuchyne bývajú častokrát vybavené len soľou a kávou, či zvyškami čaju, oleja po predchádzajúcich hosťoch. Skúsená matka – akože ja, si už základ nosí so sebou 😊. Naše dieťa tak má na výber z obľúbených jedál a my sme bez stresu či stihneme niekde po príchode nakúpiť. Prípadne ak nie každý domáci je ochotný nám nákup spraviť - keď cestujeme letecky, jedlo z domu je naša poistka. Prenajali sme si prekrásny apartmán, kuchyňa bola slušne vybavená a okolo domu veľa nádherných, precítených detailov- majiteľka bola hobby architektka, moje srdce blogera s fotoaparátom prirasteným k ruke zaplesalo. Táto kaša bola prvá raňajková po našom príchode do Dolomitov. Čo som samozrejme zabudla na Slovensku? Keď si dieťa kašu vypýtalo a žiadne vločky doma neboli? Použila som basmati ryžu. Výhodou bolo, že sme si priviezli aj vitamix a ten mal krupicu z bežnej ryže spravenú za pár minút. Linda cestou do Talianska nedojedla jablko. Použila som to. Mletú škoricu som si priviezla. Vlašské orechy si Linda ráno namočila do javorového sirupu, bola zvedavá, či budú plávať, tak som jej ich dala na kašu 😊. Skúste ju teda aj vy spraviť svojim deťom, som si istá, že ak sú “kašojedi“, istotne im zachutí.

1.

Ako som spomínala vyššie, použitie basmati ryže bolo mojim východiskom z núdze. Basmati som vo vitamixe rozmixovala na krupicu. Dalo by sa aj úplne dohladka, ale Linda nemá rada úplne hladké kaše. Takže spôsob si vyberte podľa chuti. Doma som viackrát skúšala mixovať na kašu rôzne druhy ryže, pšeno aj zrná jačmeňa. Jednoducho sa treba vynájsť. Takže, základ máme.

2.

Jablko zbavíme jaderníka a pokrájame na menšie kúsky. Do hrnčeka, alebo panvice dáme zohriať vodu, pridáme jablká a škoricu. Keď začnú rozvoniavať, postupne primiešavame ryžovú krupicu. Miešajte a myslite na to, že tá ryža hustne veľmi rýchlo, bez miešania prihorí.

3.

Ak robíte kašu zo „surovej“ ryže, prevarte ju trochu dlhšie aby bola naozaj hotová. Napriek tomuto faktu je aj táto moja kaša pripravená za 10-15 minút.

4.

Do hotovej primiešate maslo a už v miske posypte orechmi a ak nie je dosť sladká aj zdravším sladidlom trochu poliať môžete. Sladenú Linduške pripravujem len ráno, aby tú energiu vybehala, ak chce kašu pred spaním, zvyčajne vyberám pšeno-ovos, kokos...teda „ľahšiu“ a menej energetickú.

5.

TIP: ak takúto ryžovú kašu neosladíte, napríklad na cesty deťom je úplne ideálne ju pripraviť do pohára a potom niekde namieste zohriať s trochou vody, pridať nastrúhanú mrkvu či cuketu. Tiež môžete na dochutenie pri ohrievaní použiť poctivé maslo.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.