Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Svieži šalát s marinovanými hubami

ingrediencie

1 ks
mladá cuketa
1 ks
menšia mrkva
1 ks
portobello šampiňón
1 dl
tamari omáčka
trochu
uhorka
trochu
avokádo
trochu
mini patizón
podľa chuti
bazalka, koriander, kapucínka, výhonky pohánky
trochu
sezamové semienka
trochu
sezamový a olivový olej
podľa chuti
himalájska soľ
trochu
klíčky cvikle

postup

Chrumkavá zelenina je výborná práve v prechodnom období akým je jeseň. Neobsahuje toľko cukrov i keď prírodných. Je v nej viac chlorofylu ako v ovocí. Osobne mám oveľa radšej bylinky, vňate a zeleninu ako ovocie. Je absolútnym základom mojej dlhoročnej vegetariánskej stravy. A hoci v zime si chrumkavú zeleninu väčšinou môžeme dopriať iba z obchodu (teda nie priamo zo záhrady), bylinky a vňate si môžeme pestovať celoročne.

Základom úspešného pestovateľa domácich byliniek je naozaj ich poznanie. Ktorá má byť vedľa ktorej aby sa zniesli. Ak si už vypestovanú bylinku doveziete z obchodu, ihneď ju presaďte do hlineného kvetináča, dajte jej novú zem, buď substrát na bylinky ,alebo zmes z parku, ak nemáte záhradu.
Mám skúsenosť, že verbena sa super znesie s tymianom, saturejkou. Bazalka mi vždy rástla samostatne. Koriander sa mi v kvetináči nikdy vypestovať nepodarilo. Zato kapucínku som mala 3 mesiace iba tak, že koreň od kamošky Aďky bol vo vode v priesvitnej váze. Mäta, šalvia a levanduľa sú kamoška s citrónovou medovkou v mojom jedinom záhone (zatiaľ J).

Odkedy varím aj pre malé deti, zo stravy som vylúčila čierne korenie a pikantné koreniny. Naozaj používam za posledný rok len rôzne druhy solí a bylinky. Na dochutenie aj za studena lisované oleje. Dva z nich, sezamový a olivový, sú základom dnešného receptu. Bude vám chutiť. Zároveň je to megadávka vitamínu C, chlorofylu, vďaka kapucínke aj antibiotikom.  

1.

Zeleninu nakrájame v rôznych tvaroch a štruktúrach. Nakrájame hríb na tenké plátky a namarinujeme ho (prelejeme) tamari omáčkou. 

2.

Pripravíme mix olejov – teda zmiešame ich dokopy. Prelejeme olejmi zeleninu a posypeme sezamom (môžete si pridať kešu, ľan...). 

3.

Scedíme huby a pridáme do šalátu. Nakoniec pridáme nasekané bylinky a soľ. Pred podávaním dozdobíme cvikovými klíčkami.

4.

TIP: pre radosť a zdravie môžete do šalátov používať aj čerstvé jedlé kvety: kapucínka, borák, drobné puky ruže a pod...

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
kokos
5 sladkých receptov pre milovníkov kokosu
5 sladkých receptov pre milovníkov kokosu
Domáce bounty či raffaello dopĺňajú klasiky ako pusinky, bábovka a rezy. Všetko z kokosu!
Karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...