Pridať recept

Kváskové tvarohové koláčiky

ingrediencie

2 PL
ražný kvások
200 g
celozrnná múka špaldová
200 g
voda

Cesto

500 g
špaldová hladká múka
100 g
cukor
120 ml
olej (ja som dala olivový panenský)
1 ks
žĺtok
1 ks
vajce
2 PL
kyslá smotana
1 balíček
vanielkový cukor
ks
citrónová kôra bio sušená
ks
soľ
180 ml
mlieko
ks
rozkvas

Tvarohová plnka

600 g
tvarok hrudkovitý
150 g
cukor
1 ks
žĺtok
ks
vanilka

Na potretie

1 ks
vajce
ks
maslo

Nepovinné

ks
džem, lekvár, hrozienka

postup

Ak kváskujete určite máte svoj kvások v chladničke, ktorý prikrmujete. Potom si stačí len večer z neho odobrať a urobiť rozkvas z 2 PL kvasku, 200g múky a 200g vody. Ráno máte základ na koláčiky pripravený.

1.

Večer z kvásku, z ktorého robievam chlebík a mám ho v chladničke v sklenenom pohári, odoberiem 2 PL a pridáme k nemu 200 g hladkej múky celozrnnej a 200 ml vlažnej vody (ideálne bezchlórovej). Zamiešame v miske, ktorú následne zakryjeme (fóliou, sáčkom, sačkovou čiapkou na kupanie) a necháme kvasiť pri izbovej teplote do rána.

 
2.

Ráno odkryjem a vidím pekné bublinky v rozkvase. Pridám suroviny na cesto okrem mlieka. Buď v kuchynskom robote, alebo v rukách miešam cesto. Potom pomaly pridávam mlieko. Ak sa vám zdá cesto husté, pridajte trochu mlieka. Ak je cesto redšie, primiešajte potrebné množstvo múky.

3.

Misu s cestom opäť zakryjeme igel.sáčkom, taškou a necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 - 3 hodiny. Potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy. Veľkosť podľa toho aké veľké chcete mať koláčiky. Rúru vyhrejeme na 220°C. Vykrojene koláče dáme na plech a necháme chvíľku odpočinúť. Pripravíme si plnku. My sme mali množstvo plnky, ale máme to tak radi. Na vrch je ešte výborný slivkový lekvár, zavárané marhule alebo hrozienka.

Kváskové tvarohové koláčiky
Kváskové tvarohové koláčiky
Zdroj: eva2mala
4.

Predtým ako dáte koláče do rúry potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 20 - 25 minút. Hneď po vybratí z rúry potrite rozpusteným maslom.

Kváskové tvarohové koláčiky
Kváskové tvarohové koláčiky
Zdroj: eva2mala
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať