Pridať recept

Vianočná nutellová hviezda

8
porcií
65
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká pšeničná múka
30 g
čerstvé droždie
1/2 ČL
trstinový cukor do kvásku
1 PL
trstinový cukor do cesta
200 ml
mlieko
2 ks
vajcia
3 PL
zmäknuté maslo
150 g
Nutella liekovooriešková s kakaom
ks
múka na posypanie dosky

postup

Chutný vianočný koláč pre malých i veľkých maškrtníkov.

1.

Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielka odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť.

 
2.

Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme bochník, ktorý rozdelíme na 4 menšie bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme nutellou trochu zahriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.

3.

Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohár a smerom k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely uchopíme do rúk a opatrne skrútime 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielikov. Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C cca 15-20 minút. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
7.12.2018 21:14 | |
+2 -0
Mnaaaam.