Vianočná nutellová hviezda
ingrediencie
postup
Chutný vianočný koláč pre malých i veľkých maškrtníkov.
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielka odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť.
Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme bochník, ktorý rozdelíme na 4 menšie bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme nutellou trochu zahriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.
Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohár a smerom k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely uchopíme do rúk a opatrne skrútime 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielikov. Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C cca 15-20 minút. Dobrú chuť!
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.