Pridať recept

Pikantná polievka z tekvice hokkaido s kokosovým mliekom

Pikantná polievka z tekvice hokkaido s kokosovým mliekom
Zdroj: Henrieta Peškovičova

ingrediencie

1 ks
menšie hokakido
1 ks
pak choi
250 ml
kokosové bio mlieko
3
citrón
ks
zázvor
štipiek
kajánska paprika
trochu
mletá kurkuma
stoniek
slamiha italská (dostanete aj mletú)
3 lístky
karí stromček
2 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnaku
trochu
tekvicové jadierka
trochu
vňať petržlenu alebo koriandra

postup

Pikantné mám rada. Nie štipľavé, ale mierne pikantné. Také, čo sa jemne rozpáli na jazyku, no cítiť cez túto chuť aj chuť zvyšných ingrediencií. Zachutila mi sladko- pikantná polievka. Našla som kajenskú papriku, kokosové bio mlieko, pár lístkov kari, slamihu italskú, koriander, a kúpila pak choi a tekvicu. Znie to medzinárodne, aby som pridala aj čosi domáceho, pripravila som si na chrúmanie počas varenia jadierka tekvice zo Senca.

Deti majú radšej husté polievky, z redších „lenšlížikovúmaminka“ 😊. Takúto nezvyčajnú som si navarila pre seba, decká dojedali šošovicu zo včera. Niekedy mám pocit, že šošovicovú môžem variť každý týždeň aj dvakrát. Veľmi ju majú rady. Tiež mám na ňu recept na dobruchut.sk😊

1.

Na cibuľke som podusila tekvicu hokkaido nakrájanú na menšie kocky. Krájam vždy aj spolu so šupkou ak je čistá bez parazitov a väčších poškodení. 

 
2.

Podliala som vodou a predusila s nakrájaným zázvorom ( ja ho nemám rada strúhaný, skôr ho očistím a dva– tri  kúsky dám do váry), pridala som hlúb so zvyškom listov pak choi (listy som nasekala na neskôr), celú cibuľu, cesnak, trs slamihy a lístky kari. 

3.

Chvíľku povarila  a pridala kokosové mlieko, pri dováraní, keď bola tekvica mäkká aj kurkumu a citrón.

4.

Keď som si kupovala sadeničku slamihy, označená bola ako karí stromček. Ale karí list, je ako bobkový, má jemnú verbenovo- citrusovú chuť. Tak aby ste si to nedali pomýliť pri chybnom nápise na sadeničkách. Slamiha vyzerá ako striebristý rozmarín podľa mňa a je to veľmi užitočná bylinka v našej permakultúrnej záhradke. Na záver som pridala štipku kajenskej papriky. Aby som nezabudla – pri servírovaní som pridala na polievku ešte čerstvé , najemno nakrájané lístky pak choi a vňate koriandra.

5.

TIP: na doplnenie ku hokkaido môžete použiť čerstvú mrkvu, alebo batat. Časť hmoty môžete po uvarení vymixovať a zmeniť redšiu textúru polievky za hustejšiu. Trochu som použila na ozdobu a dochutenie aj nasekané tekvicové jadierka. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať