Pridať recept

Pohánka narýchlo

ingrediencie

200 g
uvarená pohanka
trochu
pekinská kapusta
2 ks
mrkva
1 ks
kaleráb
2 strúčiky
cesnaku
trochu
olivový olej
štipiek
kurkuma
trochu
podrvené semienko kôpru alebo rasce

postup

Kto z nás nesiahne po recepte na ultrarýchle jedlo? Pre mamu malého tvorčeka ako ja, musí byť varenie efektívne, ešte aj zaujímavé, lebo dieťatko mi často pomáha. Najmä s čistením mrkvy a cukety.

V tomto recepte je použitá vopred uvarená pohánka. Celé, lúpané zrnká varím v hrnci so slanou vodou, s cibuľou v celku a s cesnakom. Zeleninu od pohánky po uvarení oddelím. Pohánku scedím a uložím do chladničky- ak z nej ešte nepripravujem jedlo. Tak z nej môžem odobrať potrebné množstvo a každému z rodiny pripraviť čerstvé jedlo vtedy, keď príde domov a s ingredienciami, ktoré má rád.

Pohánka je pre mňa zahrievajúca a chutí mi najmä v chladných mesiacoch roka. V termoske ju nosím dcérke do auta, keď sa v zápche presúvame zo škôlky domov, alebo ideme niekam na výlet, či na balet, výborne ju takéto svieže, no sýte jedlo posilní.

K pohánke sa hodí aj ovocie, čerstvé aj sušené. Preto je super mať ju v komore. Naviac neobsahuje lepok, teda ak je balená v bezlepkovom prostredí, je bezpečná aj pre celiatikov. A hocikedy si ju viete v kvalitnom mixéry vymlieť na múku. Pridať do palaciniek, koláča. Alebo do hustej polievky.

1.

Na horúcu panvicu dáme olej a pridáme na malé kúsky nakrájané mrkvu a kaleráb. Osmahneme aby mrkvy pustila „šťavu“ a pridáme nasekanú pekinskú kapustu. 

 
2.

Podlejeme troškou vody, pridáme kôpor drvený, korenie s kurkumou a cesnak, primiešame pohánku -tú len prehrejeme, nie je nutné ju dlho pripravovať.

3.

 

Ak máte zeleninu z polievky, teda už vopred uvarenú, toto jedlo bude extrémne rýchlo pripravené. Vtedy začnite s pohánkou, prehrejte ju s cesnakom a koreninami s kapustou, na záver pridajte nakrájanú mrkvu s kalerábom a len premiešajte, stiahnite z ohňa. Zelenina sa zohreje v pohánke, ktorá vďaka škrobu dlhšie uchováva v sebe teplo, podobne ako zrnká ryže.  Zároveň ju treba rovnomerne pripravovať, aby nebola rozvarená zvonka a vnútri tvrdá. 

 

 

4.

Do jedla si môžete podľa chuti pridať semienka, jadierka, jesť ju s nakladanou čalamádou či cviklou. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zimná krupicová kaša bez lepku, cukru a laktózy
Zima v kuchyni vôbec nemusí byť bezfarebná. Nám farby chutia už od rána, začíname vždy so smoothie. Cez...
Pohankovakasa
Raňajkové recepty od Henriety Peškovičovej
Henrieta Peškovičová pre vás varí, rawí a pečie dobroty od výmyslu sveta v rámci projektu Varíme s Henrietou...
Varená pohánka
Zoznámte sa s pohánkou! 10 chutných receptov z pohánky
Výživná, zdravá a chutná surovina, ktorá skrátka nesmie chýbať vo vašom jedálničku.
Lagris pohánka
Pohánka – vedeli ste, že...?
Je prirodzene bezlepková a doslova plná zdraviu prospešných látok – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy...
Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?
Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám...
pohánka
Zabudnutá pohánka sa vracia na výslnie
Pohánka bola v minulosti považovaná za obilie chudobných, no dnes sa opäť zaradzuje do jedálničkov kvôli...