Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánka narýchlo

ingrediencie

200 g
uvarená pohanka
trochu
pekinská kapusta
2 ks
mrkva
1 ks
kaleráb
2 strúčiky
cesnak
trochu
olivový olej
štipiek
kurkuma
trochu
podrvené semienko kôpru alebo rasce

postup

Kto z nás nesiahne po recepte na ultrarýchle jedlo? Pre mamu malého tvorčeka ako ja, musí byť varenie efektívne, ešte aj zaujímavé, lebo dieťatko mi často pomáha. Najmä s čistením mrkvy a cukety.

V tomto recepte je použitá vopred uvarená pohánka. Celé, lúpané zrnká varím v hrnci so slanou vodou, s cibuľou v celku a s cesnakom. Zeleninu od pohánky po uvarení oddelím. Pohánku scedím a uložím do chladničky- ak z nej ešte nepripravujem jedlo. Tak z nej môžem odobrať potrebné množstvo a každému z rodiny pripraviť čerstvé jedlo vtedy, keď príde domov a s ingredienciami, ktoré má rád.

Pohánka je pre mňa zahrievajúca a chutí mi najmä v chladných mesiacoch roka. V termoske ju nosím dcérke do auta, keď sa v zápche presúvame zo škôlky domov, alebo ideme niekam na výlet, či na balet, výborne ju takéto svieže, no sýte jedlo posilní.

K pohánke sa hodí aj ovocie, čerstvé aj sušené. Preto je super mať ju v komore. Naviac neobsahuje lepok, teda ak je balená v bezlepkovom prostredí, je bezpečná aj pre celiatikov. A hocikedy si ju viete v kvalitnom mixéry vymlieť na múku. Pridať do palaciniek, koláča. Alebo do hustej polievky.

1.

Na horúcu panvicu dáme olej a pridáme na malé kúsky nakrájané mrkvu a kaleráb. Osmahneme aby mrkvy pustila „šťavu“ a pridáme nasekanú pekinskú kapustu. 

2.

Podlejeme troškou vody, pridáme kôpor drvený, korenie s kurkumou a cesnak, primiešame pohánku -tú len prehrejeme, nie je nutné ju dlho pripravovať.

3.

 

Ak máte zeleninu z polievky, teda už vopred uvarenú, toto jedlo bude extrémne rýchlo pripravené. Vtedy začnite s pohánkou, prehrejte ju s cesnakom a koreninami s kapustou, na záver pridajte nakrájanú mrkvu s kalerábom a len premiešajte, stiahnite z ohňa. Zelenina sa zohreje v pohánke, ktorá vďaka škrobu dlhšie uchováva v sebe teplo, podobne ako zrnká ryže.  Zároveň ju treba rovnomerne pripravovať, aby nebola rozvarená zvonka a vnútri tvrdá. 

 

 

4.

Do jedla si môžete podľa chuti pridať semienka, jadierka, jesť ju s nakladanou čalamádou či cviklou. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.