Pridať recept

Vianočný domáci makový závin

ingrediencie

500 g
múka pšeničná hladká na kysnuté cesto
1/2 kocka
droždie
200 ml
mlieko
1/2 ČL
trstinový cukor do kvásku
ks
soľ
1 ks
vajce
1 PL
trstinový cukor
1 PL
rozpustené maslo
1 ČL
kypriaci prášok s vínnym kameňom
1 ks
vajce na potretie cesta
180 g
mletý mak bez pridaného cukru
100 ml
mlieko
1/2 balíček
citrónová kôra strúhaná
1 balíček
trstinový cukor s rumovou príchuťou
1 PL
maslo
ks
vanilkový extrakt

postup

Kto má rád kysnuté cesto, môže si na Vianoce upiecť tento makový závin. S plnkou s vôňou vanilky a rumu.

1.

Najprv si pripravíme makovú plnku. Do hrnca dáme mlieko, pridáme mak, cukor a trstinový cukor s rumovou príchuťou, citrónovú kôru, maslo a vanilkový extrakt a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Necháme vychladiť.

 
2.

Všetky ingrediencie na cesto dáme do misy s vlažným mliekom, rozmrvíme droždie, premiešame, zamiesime a rozdelíme na 2 bochníky. 

3.

Na pomúčenej doske každý ihneď vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Natrieme plnkou, zvinieme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

4.

Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť na cca 20 minút do rúry vyhriatej na 170-180 °C.

5.

Upečené záviny potrieme maslom a vychladnuté môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať