Pridať recept

Datle v čokoláde - Datľa s prekvapením

ingrediencie

postup

Obliať datľu čokoládou nie je pre gazdinky asi žiadna novinka. Je však možné, že o pozitívnom účinku tohto dezertu z prírody ani netušíte.

Počas tretieho adventného víkendu sme sa rozhodli, že pripravíme pár vianočných sladkostí. Ako blogerka musím recepty vytvoriť vopred. Ak by som niekoho inšpirovala, mal by mať čas si mlsotu včas pripraviť na vianočný stôl. Deti boli nadšené, veľmi rady obe tvoria z cesta a v kuchyni sa cítia ako ryba vo vode. Zároveň sa snažíme, aby jedlo aj na vianočnom stole bolo nielen blahodárne pre oči. Ale aby sa rýchlo pripravilo a cez nápor vianočných sladkostí prinieslo telu aj výživu. Mám v pláne „očokoládovať“ sušené jablká, ale pár datlí, ktoré nám zostali sme tiež dokonale využili na vianočný dezert. Pekanový orech pochádzajúci z Ameriky je silným pomocníkom proti Parkinsonovi a Alzheimeru. Upokojuje nervy (čo je super hlavne cez sviatky), obsahuje vápnik, železo, horčík ale i fosfor, sodík, draslík, betakarotén, zinok, mangán, meď, selén, luteín, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, betaín, cholín, kyselina listová a kyselina pantoténová (uvádza peknetelo.eu). Datle rovnako upokojujú nervový systém vďaka obsahu tryptofanu, preto sa vraj odporúča zopár kúskov pred spaním..no neviem, pre ten vysoký obsah cukru (i keď prírodného) by som to neriskovala 😊. Datle tiež obsahujú kyselinu pantoténovú, ktorá zlepšuje koncentráciu. Ak sa chystáte učiť na skúšky medzi sviatkami, takýto dezert si pripravte vo väčšom množstve 😊.

Každopádne, táto kombinácia je jednou z dobrých možností ako privítať koledníkov cez vianočné sviatky, no počas roka viete vytvoriť parádnu bonboniéru. Tipom na vylepšenie je namiesto ovsených vločiek použiť sušené jahody alebo maliny a nimi posypať polevu čokolády. My sme do čokolády kvapli pomarančovú silicu a to je teda parádna chuť 😊

 

1.

Staršia dcéra s jej šikovnými prstami povyberala z datlí (medjoul) kôstky. Dovnútra sme zvolili pekanový orech. V rodine majú na klasicky vlašský alergie a my sme zvažovali čo skryť dovnútra ako tajomstvo.:) Z mäkkých datlí vyberieme kôstky tak, aby sme ich vyberali cez špičku datle. Dovnútra vložíme orech a datľu prstami jemne postláčame, datľa sa tak uzavrie.  

 
2.

Do hlbšieho hrnčeka roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Keď je roztavená, kvapneme do nej repkový olej (tiež má svoj výživový význam- použila som za studena lisovaný). 

3.

Pre ešte výraznejšiu chuť, ktorá pri konzumácii nečakane prekvapí som použila silicu z divokého pomaranča. Skvelá by bola aj silica mandarínky, alebo tonky. Tonku som použila na iné pečivo 😊

4.

Datle sme namáčali len do polovice, ak by ste namočili celú, môžete si ich napichnúť na špajle. Kým je čokoláda mäkká,  posypeme datle nadrvenou granolou, orechmi, alebo sušeným ovocím.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať