Pridať recept

Lieskovoorieškové krehké vianočné pečivo

Lieskovoorieškové krehké vianočné pečivo
Zdroj: Henrieta Peskovicova

ingrediencie

400 g
manitoba múka - typ 0
200 g
lieskové orechy
150 g
mletý trstinový cukor
2 ks
vajce
250 g
maslo
štipiek
soľ
trochu
10 kvapiek silica Tonka (alebo vanilka)

postup

Krehké a rýchle vianočné pečivo. Zvykla som si doma používať bielu múku. Nie je to tá „prázdna“ klasická biela, teda bez výraznejšej výživovej hodnoty, ale múka tipu „manitoba“. Dovážame ju z Talianska a je pomenovaná rovnomennej oblasti vo východnej Kanade.  Z tejto múky pečiem veľa kváskového chleba. Výborne sa kombinuje s ražnou múkou.  Pečivo s manitobou vydrží dlhšie mäkké, múka vďaka vysokému obsahu lepku je ľahšia na spracovanie (zložky gliadín a glutenín môžu sa lepšiu pružnosť a ťažnosť cesta). Manitoba je známy vysokým obsahom bielkovín, niektorý výrobcovia uvádzajú až 15% podiel.  Túto múku som použila aj na vianočné pečivo.  Spojili sme ho s lieskovými orieškami, orechy jednoducho k sviatkom patria. V zásobe máme vlašské, kešu, mandle, pekanové a občas aj para orechy.

Rada používam 100%silice aj na pečenie. Využívam pomaranč, mandarínku, vanilku. Teraz som si kúpila Tonku (ma úžasnú sladkastú chuť, ale obsahuje kumarin, teda vraj nie je vhodná pre ľudí, ktorí berú lieky na riedenie krvi). Zdroje na potvrdenie tohto tvrdenia s avšak rôznia. Tonka upokojuje a často sa práve silica používa pri meditácii.

1.

Orechy bez šupky rozsekáme nadrobno, prípadne pomelieme. Ingrediencie jednoducho vo vašej mise zmiešame rukami. Teplo rúk roztopí maslo a takto vytvoríme mäkké cesto. Ak ho neminiete celé, môžete si ho na 48h nechať v chladničke. Rozdelila som si ho na polovice, rozvaľkala cez fóliu na 4mm a vykrajovala rôzne tvary.

 
2.

1 forma – vykrájané koláčiky
Cesto rozvaľkáte na 4mm, vykrájate rôzne tvary, poukladáte aj bližšie vedľa seba na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre pečiete 15 minút pri 170C°.  (teplovzuch)

3.

2 forma – rožky
Z cesta odoberáte hrudky rovnakej veľkosti a vytvarujete na rožky. Rožky ukladajte na plech na papier na pečenie a pečte 20-25 minút pri 170C°.

4.

3 forma – kovové formičky
Cesto obsahuje dosť tuku, teda formičky už nie je nutné vopred natrieť. Formičky mám po starkej, nie sú žiadne teflónové , naozaj sa po upečení super koláčik vyklopil.  Cesto vo formičke zarovnajte, prebytočné z krajov poorezávajte. Poukladáte na plech (papier na pečenie nepotrebujete).
Pečte pri 160C° 30 minút. Koláčiky som vyklopila hneď po upečení na rošt, kde vychladli.

5.

Koláčiky po vychladnutí môžete dozdobiť polevou z čokolády. Nám akosi nechutí obalenie v práškovom cukre, ale aj toto je alternatíva. Zdravší si viete vyrobiť z pomletého kokosového – zmiešaného s múčkou u trstinového cukru.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domáce kokosové salónky.
V obchode ich už kupovať nikdy nebudete, tieto sú 100x lepšie, recepty na domáce salónky a iné pochúťky na vianočný stromček
Salónky – sladké prekvapenie zabalené v typickom lesklom obale s papierovými strapcami – sú tradičnou...
Vianočná drážďanská štóla
Drážďanská štóla: Tradičné vianočné pečivo s kúskami marcipánu
Ponúkame osvedčený recept na najznámejšiu zo všetkých štól.
Krehké rožky
Krehké rožteky, ktoré dokonale zapadnú medzi vianočné pečivo
Mini rožteky z orechového cesta sú absolútnou vianočnou klasikou. Ponúkame hneď tri fantastické recepty...
vianocne pecenie
Vianočné pečenie nemusí byť strašiak
Krehké a lahodné domáce pečivo. Omamná vôňa, ktorá sa šíri celou kuchyňou vyvoláva množstvo spomienok...
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!, ilustračná fotografia
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!
Tento obľúbený výrobok môže byť nebezpečný! Známy reťazec informoval o stiahnutí jedného zo svojich...