Pridať recept

Ovocné tortičky v špaldovom košíku - s pečenou, nepečenou aj raw plnkou

Ovocné tortičky v špaldovom košíku
Zdroj: Henrieta Peskovicova

ingrediencie

Pečená tvarohová plnka

250 g
tvaroh
1 ČL
bourboun vanilka
1 PL
Limoncello
trochu
sušená kôra z pomaranča
4 PL
kakao s vysokým obsahom tuku
trochu
stévia na osladenie

Nepečená tvarohová plnka

250 g
jemný tvaroh
1 PL
vanilkový extrakt
1 ČL
vanilkový prášok
3 PL
kokosový cukor
3 PL
sušený prášok z čučoriedok (alebo niekoľko mrazených)
1 PL
karob
trochu
lístky mäty

Raw plnka z avokáda

4 ks
zrelé avokádo
hrstí
kešu oriešky
1 ks
banán
2 ks
datľa medjool
trochu
sušené maliny, alebo jahody
trochu
lístky mäty
3 PL
kakaový prášok

postup

Moji klienti ma často žiadajú o vytvorenie racio receptov s multi využitím. Teda, u mňa ide vždy vymeniť ingredienciu a jedlo zostane vždy chutné a iné. Prinášam aj dnes recept, ktorý chutí ako pečený, tak v surovom či naozaj raw zložení.

Sladkosti sú najviac obľúbené jedlá na svete a najviac sa ich väčšina snaží zmeniť za sladké-zdravé. Podľa mňa, vždy ide o cukry. Skvelé ak potrebujete cukor pre energiu, ktorú viete spáliť a ktorá je aj potrebná pre fungovanie organizmu. Ak si však myslíte, že zdravších sladkostí môžete zjesť dvojnásobne viac ako nezdravých, stojíte na krehkom ľade. Viete ako je to so sladkým. To zdravšie môže svojou skladbou byť prínosom pre telo - sušené ovocie a pod..cukor je aj v pečive, nielen v ovocí. Cukor rafinovaný a rovnako i trstinový je čistá energia, ktorá ak sa hneď nespracuje aktivitou,začne sa ukladať ako tuk čo sa vám asi páčiť nebude. 
Prečo teda tak často trstinový cukor je zložkou v zdravších receptoch?  Zvyčajne nie je rafinovaný, teda neprechádza ťažkým chemickým čistením a bielením.Nachádza sa v ňom melasa, ktorá obsahuje magnézium a teda je zdraviu prospešná. Stále je to však pravda o čistej energii. Ak by ste chceli zdravšie sladidlo, teda bavíme sa o nižšom glykemickom indexe, je ním kokosový cukor/sladidlo. Brezový cukor, pôvodne naozaj brezový , nazývaný xylitol. Dnes vyrába z kukurice napríklad. Môžete sladiť aj stéviou alebo sušeným ovocím, alebo javorovým sirupom. Ani jedno z týchto sladidiel nie je vhodné pre detičky do jedného roka. Deti sladiť nepotrebujú, energie majú dosť z materského mlieka, ktoré obahuje laktózu-mliečny cukor a neskôr zo zdravých príkrmov. V aktívnejšom veku je však pre ne vhodnejší monosacharid - glukóza, čo je čistý hroznový cukor, ktorý je aj v poctivom mede. A kokosový cukor so stéviou.

Sladkosti najmä v čase sviatkov ako sú Veľká noc a Vianoce trápia mnohé maminy, čo dať svojim deťom a aj rodine tak, aby im chutilo a nespôsobovalo pomalú obezitu? Možno skúsite aspoň polovicu tradičných  sladkostí vymeniť za surové (raw). Mám tu však niekoľko jednoduchých nápadov ako si dať zdravšie sladkosti. Tvarohu sa netreba báť. Je to výborné probiotikum.

Tieto košíčky si pripravíte s cestom,ktoré už poznáte a môžete doňho primiešať mletý mak. Recept naň nájdete tu. A toto sú recepty na tri skutočne výborné náplne. najlepšie je, že ich môžete použiť samostatne ako dezert podávaný v miske či poháriku.

1.

Pečená tvarohová plnka
ingrediencie zmiešame dokopy, naplníme nimi cesto vytvarované do košíčka a pečieme na 180C°cca 20 Minút. najlepšie v muffinovej forme na pečenie. Ozdobíme sušenou kôrou pomaranča a čerstvým ovocím. 

 
2.

Nepečená tvarohová plnka
Ingrediencie vymixujeme dokopy a nalejeme do už upečených a vychladnutých košíčkov. Uskladníme v chlade. ak s vám chce, vrch zalejte čokoládou - roztopte 90% čokoládu a vlejte ju na povrch a dajte stuhnúť do chladu. Nie do chladničky, košíčky by zvlhli.

Ovocné tortičky v špaldovom košíku
Ovocné tortičky v špaldovom košíku
Zdroj: Henrieta Peskovicova
3.

Raw plnka

Kešu namočíme vopred aspoň na hodinu. Vodu zlejte a vymixujte do hladkého krému spolu s mätou a datlami, pridajte avokádo a vymixujte znova. Potom priniešajte roztlačený banán a kúsky sušeného ovocia s kakaom. Krém nalievajte do košíčkov max hodinu pred ich konzumáciou aleby nezvlhli. Vrch košíčkov môžete ozdobiť nastrúhanou raw čokoládou , mätovýmilístkami alebo lístkami stévie a čerstvým ovocím.

4.

RAW košíky - Ak by ste chceli dezert úplne raw , tak namiesto košíka pečeného vyrobte košíčky z namixovaných orechov a hrozienok, ktoré spojíte ešte mixovanými tekvicovými jadierkami. Pomôžte si lyžicou kokosového tuku.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať