Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

RAW kapustnica bez varenia

ingrediencie

1/2 kg
kyslá kapusta
6 ks
väčšie šampiňóny
2 dl
tamari omáčka (alebo sójová)
1 ks
mrkva
trochu
červená paprika
4 strúčiky
cesnak
4 ks
sušená paradajka
trochu
sušená paprika
trochu
sušené slivky
1 PL
miso pasta
trochu
bobkový list
podľa chuti
čierne korenie

postup

Jedna z najzdravších polievok, ktoré som pripravila. Skúste si ju kým je čas, možno sa stane pochúťkou pre zdravšie Vianoce. Robím si ju už tretie sviatky, inokedy v roku volím vegánsku (teplú) verziu. Nie je však taká, na akú ste zvyknutí, ak nie ste vitarián. Táto moja sa totiž nevarila. Len nasekáte, namarinujete a zjete J Najlepšie na tom je, že na druhý deň si ju môžete prihriať. Nebude už surová, ale vegánska. Nie každý je konzument mäsa. A tak aj toto je výborné a hlavne chutné riešenie, ako dodržať zvyky a nebyť za čiernu ovcu J Viete čo je obrovský bonus? Kopa vitamínov, ktoré varením nestratíte. Keď som ju robila prvý krát, huby som sa do nej dať bála. Niečo som si načítala na internete a zistila som, že keď šampiňóny marinujete v tamari omáčke, dostanú chuť, ktorú si naozaj zamilujete. Každý recept je u mňa pokusom. Ale ak poznáte chute viacerých ingrediencií, možno vás napadne aj vylepšenie ako napríklad dostrúhaná cvikla marinovaná v balzamiku a pod J 

Čím je prínosná kapusta, je vôbec nakladaná „raw“?
Nakladanie kapusty má na Slovensku tradíciu. Existuje asi toľko receptov, koľko rodín, ktoré ju nakladajú do suda. V stredoveku bola kapusta jednou z hlavných surovín na slovenských stoloch. Obsahuje málo kalórií, čo vtedy asi nikto neriešil, ale hlavne – chráni pred ochoreniami, teda posilňuje imunitu. Obsahuje vitamíny skupiny B, C a dôležitý je aj K. Je zásobárňou železa, horčíka, draslíka. Niekde som čítala, že v kyslej kapuste je aj malá stopy vitamínu D. Rada ju používam upravenú s hubami, so zemiakmi, na haluškách ju objavila aj naša malá dcérka a veľmi jej chutila. Udržujete tradíciu nakladania kapusty? Máte nejaký špeciálny recept po babičke? Pridávate jablko? J Pochváľte sa.

1.

V mixéri vymixujte trochu kapusty, mrkvu, 1 PL tamari omáčky, miso pastu, cesnak, červenú papriku, paradajky a sušenú papriku.

2.

Vymixovanú zmes vlejte do na drobnejšie nasekanej kyslej kapusty a sliviek a nechajte pôsobiť 1-2h s bobkovým listom a čiernym korením. 

3.

Medzitým nakrájajte huby na tenko (používajte len šampiňony, portobello, alebo vraj aj šitake ide jesť surové). 

4.

Namarinujte ich v tamari omáčke. Po dvoch hodinách huby zlejte a vmiešajte do kapustnice. Tak a je to hotové J

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
20.12.2018 12:32 | |
+13 -4
Za mňa absolútne nie! Po zjedení čo len pár lyžičiek niečoho takého by ma rovno odviezli na ARO!
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.