Pridať recept

Kváskový posúch so skyrom

ingrediencie

2 PL
ražný kvások
150 g
hladká špaldová múka na pizzu
ks
voda

Cesto

150 g
hotový štartér
200 g
špaldová alebo pšeničná grahamová múky na pizzu
1 ČL
soľ
ks
vlažná voda
1 ks
vajce
3 PL
olivový olej

Krém

2 balíčky
biely skyr
2 PL
mletý sušený cesnak
1 PL
nasekaný kôpor
1 ks
biela cibuľa
ks
soľ

postup

S týmto receptom som vyhrala súťaž, dúfam teda, že sa aj vám bude páčiť. Súťaž vypísal český výrobca mliečneho výrobku, ktorý je hlavnou ingredienciou môjho kváskového posúchu. Skyr je ale viac ako tisícročnou tradíciou Islandu. Fermentovaná pochúťka je plná proteínu a vďaka spôsobu prípravy aj s nízkym obsahom tuku. Medzi jej benefity patrí aj skvelá konzistencia, je pevný, takže nesteká a od nátierok sa dá využiť ako jogurt, do krehkého cesta na koláče alebo lievance. Úplne úžasný je s medom a sušeným ovocím. Ale ak máte chuť na takýto posúch, pokojne využite našu bryndzu zmiešanú s jogurtom či smotanou, alebo tvaroh. Cesto je z domáceho kvásku, z ktorého pečiem chleby a koláče ako moja stará mama. Aj tento posúch je návratom do detstva a pamiatkou na ženu, ktorú poznám bohužiaľ len z rozprávania.

1.

Ingrediencie na štartér zamiešame do hutnej kašovitej zmesi, prikryjeme v sklenej miske „beeswrapom“ alebo vrchnákom, aby sa nedostal k cestu vzduch a necháme fermentovať cca 4h

 
2.

Do misy dajte prebublinkovaný štartér, pridajte múku (niekedy treba pridať aj trošku viac, sami si odhadnete aby bola konzistencia hutná).

3.

Pridala som aj vajce, ale nie je nutného použiť. Pridajte malú lyžičku soli a olivový olej a postupne do stredu zmesi prilievajte vlažnú vodu, miešajte až vznikne pevné, no mäkkučké cesto.

4.

No a teraz sú dve cesty, buď to cesto roztlačíte ako posúch na plech rovno na papier na pečenie a necháte vykysnúť, alebo . ako ja, som ho schovala na celý deň (cca 12h) do chladničky. Cesto je tak lepšie prefermentované, ak ho viete sem- tam ešte premiesiť či preložiť (slang pri kváskovaní), bude mäkkučké ako pena.

5.

Akokoľvek – máme cesto na papieri napečenie, plech som nahriala nad horúcou rúrou. Vykysnuté, bublinkové cesto som popichala vidličkou a nechala trošku prekysnúť. My máme radšej tenšie koláče, teda vrstva cesta pri vtlačení do plechu bola hrubá cca 3-5mm.

6.

No a navrch natriete skyrový krém, teda zmiešate skyr, kôpor, soľ a cesnak. Mala som okrúhlu formu, tak sa mi páčilo pridať na koláč ešte tenké kolieska bielej cibule, ktoré pečením zružoveli a vytvorili akoby veniec z ruží. Posúch som piekla vo vyhriatej rúre na 270C° cca 10-15 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...