Pridať recept

Brokolicová polievka s koreňovou zeleninou

Brokolicová polievka s koreňovou zeleninou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
brokolica
2 ks
väčšia mrkva
1 ks
petržlen
1 ks
cibuľa
1 ks
zemiak
hrstí
mangold
1/2 ČL
Senovka grécka
hrstí
mix semienok (sezam, slnečnica, tekvica, konope)
trochu
olivový olej

postup

Často a veľmi rada nakupujem v tržnici. Nemám ilúzie, že všetko čo predávajú trhovníci je dopestované na ich bio záhradách, ale akosi sa tam lepšie cítim ako v supermarketoch bez okien. Niektorých predajcov poznáme po mene a chápu, že nákup rozdelím medzi všetkých tak, aby každý mal úžitok. Minule sa mi ujko predavač ponúkol, že mi nákup – plnú sieťovku odnesie až k autu. Dcérka mrnčala, že ju nakupovanie nebaví, a tak som ovešaná taškami držala aj dieťa na rukách. Naviac som dostala zľavu, lebo som si priniesla vlastné eko tašky. A takto sme sa dostali k obrovskej brokolici, ktorá mala nádhernú zelenú farbu a moje dieťa ju zjedlo s chuťou a pýtalo si dupľu. A aj táto polievka je z nej a mangoldu z tržnice. Mrkva bola z našej záhradky a petržlen som si tiež kúpila. Polievka všetkým chutila, deti si na ňu vybrali jadierka, opražili sme ich spolu aj keď naša najmladšia ich nikdy nejedáva (zatiaľ), iba zapečené v chlebe či koláči. Aj krutóny by vám možno na polievke chutili, hm?

1.

Najemno nakrájanú cibuľku orestujeme na troche olivového oleja.

 
2.

Koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky, pridáme na cibuľku spolu so sušeným cesnakom a zemiakom, chvíľku podusíme a pridáme vodu.

3.

Brokolicu nakrájame na kúsky, a vhodíme do variacej vody. Pridáme senovku, soľ a ak nevaríte pre malé deti, skvelo by polievku ochutilo aj čierne korenie.

4.

Medzitým, ako sa varí polievka si opečieme na panvici nasucho, alebo s troškou oleja a soli jadierka, semienka.

5.

Keď sa polievka uvarila, pridala som za hrsť mangoldu, ten sa len sparil a všetko šlo do mixéra. Hustú zeleninovú zmes sme dozdobili v miske opraženými semienkami a Linda nám naliala ešte tekvicového oleja. Sebe nedala, lebo si vraj nebude kaziť tú peknú zelenú farbu.:)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať