Pridať recept

Medovníčky z tekvicovej múky

Medovníčky z tekvicovej múky
Zdroj: Henrieta Peškovičova

ingrediencie

Ingrediencie (cca na 5 plechov)

400 g
hladká múka manitoba (alebo špaldová celozrnná hladká)
200 g
preosiata múka z tekvicových semienok
6 PL
kakao
150 g
maslo
4 ks
vajce
2 PL
kardamón
štipiek
soľ
1 PL
pomarančová alebo citrónová mletá sušená kôra
1,5 PL
sóda bikarbóna
150 ml
med
200 g
mletý trstinový cukor

postup

Ako blogerka, foodblogerka to mám náročné najmä cez sviatky. Dvadsať rokov musím každý sviatok vytvoriť nový, originálny recept na slávnostné sladkosti 😊.
Každý rok odovzdávam nové recepty a pritom sa väčšina rodiny prikláňa skôr k mise tradičných koláčikov. Medovníčky, kokosky, čokoorieškové, orechové rezy s bielkovou polevou, pusinky alebo vanilkové rožky. Dá sa vôbec „zabojovať“ s inými koláčikmi? Myslím s tými trendovými zdravými? Myslím v rodine, kde sa bežne a fantasticky pečie s cukrom? Nuž, tento medovník z mojej kuchyne testom tradícií úplne neprešiel. Môj synovec zjedol z najmenšieho tekvicového medovníčka len polovicu, zato medovník od babky neostal na tanieri ani jeden. Naše deti, nezvyknuté moc na cukrové sladkosti, si však z tekvicových medovníčkov vypýtali aj druhú várku, hlavne najmenšia Linda. Stále si chodí jablko pýtať a „čisté keksíky“. Také nezdobené jej chutia najviac. Možno preto, že s celým pečením od zamiesenia cesta mi naše dievčatá vytrvalo pomáhali. Manžel vymiešal cukrovú polevu. Pre mňa majú tieto medovníčky absolútnu vianočnú symboliku a vy si do nich pokojne pridajte viac medu alebo si zmeňte podiel cukru ako vám chutí.

S cestom sa výborne pracovalo, vaľkala som ho cez fóliu na pečenie. Vôbec nepotrebovalo podsypať múkou, nelepilo sa a rezy boli úchvatne ostré. Z troch plechov na testovanie sa mi najviac osvedčil spôsob pečenia, ktorý uvádzam v postupe. Tak verím, že ak vám nechýbajú presladené medovníky, tieto naše vám budú chutiť. Prípadne si uberte z podielu tekvicovej múky, alebo ju vymeňte za mandľovú -u nás rešpektujeme alergie, takže tekvicová múky bola úplne vhodná. Fakt je, že nemusí chutiť každému.

1.

Suché ingrediencie zmiešajte dokopy lyžicou, pridajte maslo, vajíčka a med. Rukami alebo v robote vymiešajte z cesta hutné cesto. Tekvicovú múku som si pripravila sama - rozmixovala v mixéri so sekacím nožom.

 
2.

Cesto naša strašia zabalila do „beeswrapu“ a vložil a do chladničky na pol hodinu. Medzitým sme rozpálili rúru na 200C°. 

3.

Cesto sme po vytiahnutí z chladu chvíľku nechali zohriať na doske a potom rozvaľkali cez fóliu na pečenie do hrúbky 4mm. 

4.

Piekli sa na plechu na ktorom bola rovnaká fólia na pečenie ako používam do sušičky. Nikdy sa mi na ňu žiaden koláč neprilepil. Rúra bola vyhriata na 200C° a piekli sa 10 minút. 

5.

Vychladnúť sme ich dali na mriežku. Niektoré sme už na plechu vyzdobili pekanovými orechami, alebo ich vytvarovali do podkovičiek, koliesok, či paličiek. Tie sme po upečení namáčali do čokolády ochutenej esenciálnym pomarančovým olejom. Iné medovníčky sme zdobili cukrovou polevou (prosím skontrolujte , či vaše deti naozaj preosiali ten trstinový cukor z mixéra😊.).

6.

Na cukrovej poleve sa krásne vynímali sušené jahôdky alebo preosiate granulky z tekvicovej múky.

Medovníčky z tekvicovej múky
Medovníčky z tekvicovej múky
Zdroj: Henrieta Peškovičova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
medovnik
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť...
Vianočné pečivo
Ihneď si ich uložte! Recepty na VIANOČNÉ PEČIVO na jednom mieste: Linecké koláčiky, medvedie labky, rožteky aj kolieska
Suché čajové pečivo jednoznačne patrí k Vianociam. Zozbierali sme pre vás najnovšie a najchutnejšie vianočné...
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...