Pridať recept

Mäkké medovníky

ingrediencie

450 g
múka hladká T 650
2 ks
vajcia
2 PL
med
60 g
Hera (maslo)
140 g
práškový cukor
1 ČL
sóda bikarbóna
1 ČL
perníkové korenie
ks
poleva bielková (návod v postupe)

postup

Dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy dosť a tak pridávam tie, ktoré pečiem už dlhé roky a vždy každému chutia.

1.

Heru roztopíme spolu s medom, necháme vychladnúť a pridáme do misy , do ktorej sme preosiali múku. Pridáme cukor, vajcia, sódu a perníkové korenie. Všetko pekne zmiesime dohromady, najlepšie v kuchynskom robote na tuhé, nelepivé cesto. V prípade, že cesto sa ešte lepí, odporúčam pridať ešte trochu múky. Ja zásadne používam na medovníčky iba múku označenú ako T 650.

 
2.

Cesto necháme odpočívať minimálne 1 hodinu v chlade, ale kľudne si ho môžete nechať hotové aj niekoľko hodín, podľa toho ako máme čas.

3.

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech, najlepšie vystlaný na pečenie.

4.

Ja zvyknem medovníčky pred pečením potrieť vajíčkom, niekto to robí až po upečení, ja v tom však nevidím zásadný rozdiel. Môžeme ich ozdobiť mandľami, alebo orechom.

5.

Aby boli medovníčky mäkké, nesmieme ich nechať v rúre veľmi vysušiť. Dĺžka pečenia je rôzna podľa veľkosti a hrúbky medovníčkov. Takže keď sú pekné vypečené do zlatova, vyberám z rúry. Trvá to asi 10 min.

6.

Dobre vychladnuté medovníčky môžeme vyzdobiť bielkovou polevou vymiešanou z jedného bielka a 200 g práškového cukru a trošku citrónovej šťavy, alebo kyseliny citrónovej.

7.

Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka a vymiešať ho treba tak, aby poleva bola dobre hustá a neroztekala sa.

8.

Polevu dávam do mikroténového vrecka, odstrihnem na ňom malý kúsok na konci rožka a zdobím podľa fantázie a tvaru vykrojeného medovníčka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianočné pečivo
Ihneď si ich uložte! Recepty na VIANOČNÉ PEČIVO na jednom mieste: Linecké koláčiky, medvedie labky, rožteky aj kolieska
Suché čajové pečivo jednoznačne patrí k Vianociam. Zozbierali sme pre vás najnovšie a najchutnejšie vianočné...
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...
Med
Jednoduchý recept na domáci med. Potrebujete len štyri prísady
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a má zdraviu prospešné účinky. Okrem toho je sladký a chutný. Najlepšie...