Mäkké medovníky
ingrediencie
postup
Dobrých vianočných medovníčkov nie je nikdy dosť a tak pridávam tie, ktoré pečiem už dlhé roky a vždy každému chutia.
Heru roztopíme spolu s medom, necháme vychladnúť a pridáme do misy , do ktorej sme preosiali múku. Pridáme cukor, vajcia, sódu a perníkové korenie. Všetko pekne zmiesime dohromady, najlepšie v kuchynskom robote na tuhé, nelepivé cesto. V prípade, že cesto sa ešte lepí, odporúčam pridať ešte trochu múky. Ja zásadne používam na medovníčky iba múku označenú ako T 650.
Cesto necháme odpočívať minimálne 1 hodinu v chlade, ale kľudne si ho môžete nechať hotové aj niekoľko hodín, podľa toho ako máme čas.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech, najlepšie vystlaný na pečenie.
Ja zvyknem medovníčky pred pečením potrieť vajíčkom, niekto to robí až po upečení, ja v tom však nevidím zásadný rozdiel. Môžeme ich ozdobiť mandľami, alebo orechom.
Aby boli medovníčky mäkké, nesmieme ich nechať v rúre veľmi vysušiť. Dĺžka pečenia je rôzna podľa veľkosti a hrúbky medovníčkov. Takže keď sú pekné vypečené do zlatova, vyberám z rúry. Trvá to asi 10 min.
Dobre vychladnuté medovníčky môžeme vyzdobiť bielkovou polevou vymiešanou z jedného bielka a 200 g práškového cukru a trošku citrónovej šťavy, alebo kyseliny citrónovej.
Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka a vymiešať ho treba tak, aby poleva bola dobre hustá a neroztekala sa.
Polevu dávam do mikroténového vrecka, odstrihnem na ňom malý kúsok na konci rožka a zdobím podľa fantázie a tvaru vykrojeného medovníčka.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.