Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Novoročná šošovicová polievka

ingrediencie

údené mäso
500 g
šošovica
500 ml
kyslá smotana
100 g
prerastená údená slanina
1 hrsť
sušené dubáky
2 ks
zemiak
1 ks
cibuľa
cesnak
bobkový list
nové celé korenie
čierne celé korenie
citrón alebo ocot

postup

Ak veríte poverám, potom isto viete, že na Nový rok by sme nemali jesť hydinu aby nám neuletelo šťastie. Mali by sme si navariť veľký hrniec šošovice. Čím viac šošovice na tanieri, tým viac peňazí v peňaženke.

1.

Základom dobrej šošovice je vývar z údeného mäsa. Preto si ho najskôr musíme uvariť. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme zopár bobkových listov, nové korenie a čierne celé korenie. Keď voda zovrie, vložíme údené mäso a varíme až do zmäknutia. Údené mäso môžeme variť v tlakovom hrnci, čím sa nám doba varenia výrazne skráti. Uvarené mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme ho vychladnúť. Vývar odložíme.

2.

Ak použijeme sušené hríby musíme ich zaliať vriacou vodou a nechať stáť aspoň pol hodiny, potom ich scedíme, prepláchneme a môžeme použiť na varenie. Slaninu nakrájame na drobno a dáme ju na masť rozškvariť. Pridáme umytú šošovicu a zalejeme vývarom z údeného mäsa. Pridáme celú menšiu cibuľu aj so šupou, 2-3 bobkové listy, celé korenie dáme do čajítka, po uvarení ho vyberieme a korenie vyhodíme.

3.

Zemiaky nakrájame časť celkom nadrobno a časť na väčšie kúsky. Tie malé sa rozvaria a zahustia polievku. Pridáme cesnak, scedené hríby a necháme variť. Soľ nepridávame, pretože vývar z údeného je slaný dosť.

4.

Keď je šošovica uvarená pridáme kyslú smotanu, ale môžete pridať aj sladkú alebo smotanu na varenie. Aby sa smotana nezdrcla, vylejeme ju do misky a naberačkou prilievame horúcu polievku a stále miešame. Smotana tak získava teplotu polievky a keď ju vylejeme do hrnca už sa nezrazí. Polievku necháme prevrieť a ak treba dochutíme soľou, korením, octom alebo citrónovou šťavou.

5.

Podávame s na kocky nakrájaným údeným a ozdobíme petrželkou. Tak dobrú chuť a nech nám šťastie v novom roku neuletí a peňazí máme ako tej šošovice na tanieri :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.