Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kus-kus s baklažánom, cuketou a zelenou špargľou

ingrediencie

300 g
celozrnný kus-kus
2 ks
šalotka
3 strúčiky
cesnak
1 ks
malý baklažán
1 ks
malá cuketa
4 stonky
zelená špargľa
podľa chuti
vňať petrželnu alebo pažitka
1 ČL
mletá kurkuma
trochu
olivový olej
podľa chuti
soľ
trochu
mletá rímska rasca

postup

Tento lákavo vyzerajúci, jednoduchý a veľmi výdatný recept vznikol v Dolomitoch. V čarovnej kuchyni prenajatého apartmánu, kde všetko bolo romantické, ešte aj rozlámaná drevená bránička do záhradky mala svoje čaro. Nosiť zeleninu do Talianska bolo možno ako chodiť s drevom do lesa, ale keď nám zrovna pred odchodom plne zarodila naša permazáhradka cuketami, baklažánom. To viete, nenecháte to doma. Baklažány sa mi urodili také „minipidi“, strašne veľa ich bolo. Nedali by sa ničím naplniť, ale takto nakrájať do risotta či kus- kusu chutili naozaj nenápadne (pre deti). Na tento recept som použila celozrnný kus-kus. Olivový olej voňal domovinou – Talianskom. V turistických potravinách v Selve mali naozaj skvelý výber ovozelu. V máji sa dostať k zelenej špargli nebol žiaden problém ani tak vysoko v horách. Manžel sa pripravoval na životný cyklo pretek (HERO), tak jedlá museli byť ľahké na trávenie, plné výživných látok a také, aby chutili aj našej vtedy 2,5 ročnej dcérke. Často som vtedy používala mletú kurkumu, v noci bolo zima a cez deň svietilo teplé slniečko. Aby nám zdravie vydržalo, keďže kurkuma je vynikajúcou podporou imunity. Predpokladám, že na tento recept si budete vedieť vymeniť ingrediencie podľa potreby a chutí..

1.

Vždy keď robím kus- kus, do veľkej misy si dám zrnká, prevarenou vodou ho zalejem a nechám minútku nasať vodu. Premiešam, voda sa nasaje úplne a postupne dolievam, ký nie je kus- kus mäkký (al dente).

2.

Potom ho premiešam so soľou, trochou olivového oleja a nasekanými bylinkami. Takto si z neho viem kedykoľvek odobrať a už teraz je super. Tipom by mohol byť ešte sezamový olej, urobí takú teplú, plnú chuť.

3.

Na panvici podusíme cibuľku nakrájanú na malé kúsočky. Len dozlata. 😊 Pridáme nakrájaný baklažán, cuketku a cesnak, osmahneme, kým baklažán nezmäkne.

4.

Potom pridáme nakrájanú zelenú špargľu (nemusí sa čistiť ako biela). Prehrejeme, špargľa je super aj tepelne neupravená.

5.

Do tejto zmesi odoberte kus-kus, pridajte olivový olej, mletú kurkumu a premiešajte.

6.

TIP: ak máte radi chrumkavé jedlá, do kus.kusu si pridajte za hrsť jadierok a semienok (slnečnica, tekvica, sezam, pínie, pistácie...)

7.

Nech vám toto jednoduché jedlo chutí rovnako, ako nám.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...