Pridať recept

Zemiakové placky s jablkami

Zemiakové placky s jablkami. Obed z jednej misy
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1/2 kg
hokkaido tekvica
balíčkov
sezamové semienka
4 PL
javorový sirup (alebo med)
2 PL
sezamový olej
balíčkov
soľ
balíčkov
mleté čierne korenie

Zemiakové placky

5 ks
zemiak
2 ks
menšie jablko
6 PL
polohrubá špaldová celozrnná múka
balíčkov
hladká kukuričná múka (nemusí byť)
1 ČL
soľ
2 PL
rastlinný olej
1 ks
vajce alebo 1PL ľanových semienok
štipiek
čerstvo mletý muškátový oriešok
štipiek
kurkuma
2 strúčiky
cesnaku
podľa chuti
nasekané bylinky (saturejka alebo tymian, majorán, oregano, vňať pažítky, petržlenu)

postup

Obed z jednej misy. Nemám robot na strúhanie zemiakov na placky, preto ak si ich chcem vyrobiť, musím pekne na strúžiku- ručne. No a skúste si tak nastrúhať 10 zemiakov pre celú rodinu po hodine jogy...:) (Po trojročnej prestávke zas začínam s cvičením). Svalovica mi však nezabránila nastrúhať aspoň polovičnú dávku, dokonca som dostrúhala aj dve jablká. Nech to má novú chuť ale pomohla som si s múkou. Stáť potom pri panvici už bola taká „malina“. Na to, aby bol plný tanier dobrôt je dobré mať aj zásoby v chladničke. Po nákupe je nám sveta žiť, je si z čoho vybrať a tak kombinovať chute a farby bolo zas niečo pre mňa. V jednej , väčšej miske si môžete aj vy pripraviť skvelý obed. Dokonca za čias komunitných jedál vo firmách som aby takto nejako vyzerali spoločné obedy. Viete, vy spravíte tekvicu, on donesie šalát, sused od boxu spraví placky a druhá kolegyňa zas nastrúha zeleninu. A všetci sa o všetko navzájom podelia. Bolo to super a takto sa dá aj obed doma pekne vyskladať, akurát si celý tanier musíte pripraviť sami 😊.

1.

Tekvicu umyjeme a nožom zbavíme šupku parazitov, alebo poškodení (aj tých zelených fľakov). Zvyšnú šupku necháme a tekvicu krájame na 5-8mm plátky.

 
2.

Môžete ju poukladať aj na papier na pečenie, ja som zvolila menej zdravý postup na panvici na oleji, ale pri dcérke mám málo času na tvorbu a tak som uprednostnila rýchlejšiu prípravu.

3.

Na troche oleja osmahnete tekvicu. Pridáte sezamový olej a sezamové semienka (môžu byť aj čierne) a javorový sirup.

4.

Premiešajte a prehrejte, stiahnite z panvice, ak máte lupienkovú soľ, použite ju, na tekvici bude super chrúmať. Tekvicu prikryte kým sa vám robia placky, alebo si placky urobte ako prvé.jte a prehrejte, stiahnite z panvice, ak máte lupienkovú soľ, použite ju, na tekvici bude super chrúmať.

5.

Tekvicu prikryte kým sa vám robia placky, alebo si placky urobte ako prvé.

6.

Zemiaky aj jablká spolu so šupkou na strúhajte na strúhadle (ako na mrkvu). Môžete kombinovať jemné strúhanie s hrubším. Posoľte. Zemiaky pustia vodu. Teraz pridajte vajce /ľan, bylinky a olej a premiešajte. Zmes zahustíte múkou, môžete použiť aj menej ako som napísala, nech sa vám s masou dobre pracuje.

7.

Na rozpálenej panvici si vytvorte placky. Môžete použiť nepriľnavú panvicu, olej, alebo si ich vytvoriť na papier na pečenie a upiecť bez tuku. Jamám už overenú dávkovačku aj na lievance – naberačku na zmrzlinu.

8.

Upečené placky poukladajte na tanier pridajte nakrájanú bielu reďkovku daikon, mix šalátových listov, upečené tekvicu a ak máte, spravte si dresing – napríklad z jogurt, kôpru a trochou soli. Jasom použila ešte hrachové klíčky premyté v citrónovej vode a vopred namočené vlašské orechy. Môžete si prisypať ďalšie proteíny-konopné, slnečnicové či tekvicové jadierka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Zemiakové lievance plnené syrom
Pôstna pochúťka: Zemiakové lievance plnené syrom len z 3 surovín
Niet nad jednoduché recepty, o ktorých hneď viete, že sa stanú hitom u každého člena rodiny.
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
TOP
Ako zahustiť zmes na zemiakové placky? Zabudnite na múku, toto je oveľa lepší spôsob! Budú vždy krásne
Ako zahustiť zmes na zemiakové placky? Zabudnite na múku, toto je oveľa lepší spôsob! Budú vždy krásne chrumkavé a veľmi chutné
Krásne chrumkavé placky a bez použitia múky? Poradíme, ako na to. Výsledok vás určite prekvapí.
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...