Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Šošovicová polievka s kvakou

ingrediencie

250 g
hnedá šošovica
3 strúčiky
cesnak
1
šalotka
150 g
kvaka
150 ml
šľahačková smotana
2 PL
ocot
trochu
soľ
3 lístky
bobkový list

postup

Kvaku zvyčajne kupujem na trhu. Táto „moja“ ma upútala špirálou, ktorú do nej vyhrýzol nejaký zemný tvor a teta mi ju preto dala lacnejšie. Mám z nej ešte polovicu, lebo bola veľká, ale po dnešnom chrumkavom šaláte ju zajtra isto mienim práve na jeho repete.  Kvaka je pôvodná slovenská plodina, ktorá sa vracia pomaly aj na súčasné taniere. Bola tu ako základná potravina pred zemiakmi, tie ju postupne vytlačili do úzadia.

Na internete sa píše, že kvaka nemá takmer žiaden tuk a dodáva málo energie, preto je výborná pri redukčnej diéte. Pri žalúdku aj zostaneme, pretože je efektívna pre dobré trávenie. Vďaka svojim účinkom zbavuje telo kyseliny močovej a tak napomáha pri liečení reumy a dny.

Kvaka je chuťovo horkastá a možno nie každému zachutí. V polievke ju u nás doma zjedli všetci, opečenú s tymianom a cesnakom na kváskovom chlebe iba ja 😊. Ak vyskúšate oba recepty, skúste nám napísať ako vám chutili.

1.

Šošovicu premyjeme, namočíme cca na hodinu do vody. Potom vodu zlejeme, premyjeme znova a varíme zaliatu s bobkovým listom a cesnakom, šalotkou asi 20minút.

2.

Pridáme očistenú kvaku, pokrájanú na kocky. Pre zjemnenie chuti ju môžete osmahnúť na masle. Prevaríme cca 15 minút.

3.

Prilejeme šľahačkovú smotanu, ocot a prehrejeme.

4.

Časť polievky som rozmixovala, čím sa celá zahustila. Do mixéra som sa snažila vybrať všetku kvaku a hlavne vybrať bobkové listy 😊.

5.

Šošovicu podávame s vajcom u nás doma, každý si pripraví podľa chuti, dnes som mala „volské oko“, Linda vajko natvrdo a muž „nahniličku“. K polievke, takejto tradičnej sa mi hodí kváskový chlebík, ktorý som tentokrát pripravila s výrazným podielom kukuričnej múky a bol naozaj veľmi lahodný.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.