Pridať recept

Šišky od Aničky

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
trochu
soľ
1 ks
citrónová kôra
2 ks
žĺtok
40 g
práškový cukor
50 g
maslo
2 PL
rum
1/2 ks
droždie
300 ml
mlieko
2 ks
vaječný bielok
olej
1 ks
vajce
5 PL
práškový cukor
džem

postup

1.
Na spodok misky si dáme štipku soli, preosiatu múku, zmäknuté maslo, ostrúhanú citrónovú kôru, 4 žĺtky a rum. Do boku v mise pridáme cukor, do cukru rozdrobíme droždie a prilejeme asi 50 ml vlažného mlieka. Prisypeme opatrne aj trocha múky.
 
2.
Tu robíme kvások priamo v mise, nie zvlášť. Prilejeme zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
3.
Medzitým vyšľaháme sneh zo 4 bielkov, ktoré zľahka vmiešame rukou do cesta. Znovu necháme prikryté vykysnúť.
4.
Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku. Vykrajujeme šišky a kladieme na pomúčenú dosku. Prikryjeme utierkou, asi 5-10 minút necháme podkysnúť.
5.
Potom rozvaľkáme aj druhú polovicu a robíme to isté. Surovú šišku vezmeme do ruky, vrchnú stenu oprášime pierkom od múky, oprášenú stenu šišky otočíme a zospodu urobíme prstom jamku v šiške, oprášime druhú stranu (tá hore) uložíme do oleja a vyprážame.
6.
Hotové šišky položíme na papierové obrúsky, aby stiekol olej. Šišky posypeme cukrom a pomastíme džemom podľa chuti.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať