Skalický trdelník
nízka
náročnosť
ingrediencie
1000
g
polohrubá múka
150
g
práškový cukor
20
g
droždie
mlieko
5
ks
žĺtok
soľ
postup
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ, maslo a vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na päť rovnakých kúskov, ktoré sformujeme na bochníky. Prikryjeme ich obrúskom a necháme znova vykysnúť. Potom bochníky rozšúľame na dlhé valčeky asi na hrúbku prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené drevené alebo plechové valce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a kockovým cukrom potlačeným nadrobno. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na koncoch štvorhranný výstupok, dáme na podstavce. (Na podstavce ich položíme aj po navinutí, keď ich necháme ešte podkysnúť.) Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto rovnomerne pieklo. Upečené z valca stiahneme, pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.