Pridať recept

Skalický trdelník

dobruchut

ingrediencie

1000 g
polohrubá múka
150 g
práškový cukor
20 g
droždie
mlieko
5 ks
žĺtok
soľ

postup

Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ, maslo a vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na päť rovnakých kúskov, ktoré sformujeme na bochníky. Prikryjeme ich obrúskom a necháme znova vykysnúť. Potom bochníky rozšúľame na dlhé valčeky asi na hrúbku prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené drevené alebo plechové valce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a kockovým cukrom potlačeným nadrobno. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na koncoch štvorhranný výstupok, dáme na podstavce. (Na podstavce ich položíme aj po navinutí, keď ich necháme ešte podkysnúť.) Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto rovnomerne pieklo. Upečené z valca stiahneme, pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domace listkove cesto
Tipy a triky pri pečení
Užitočný a praktický sprievodca pečením.
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
U nás je to jedlo, ktoré všetci milujeme a pochutíme si na tom celá rodina, verím, že aj Vám bude chutiť.
Piškótové cesto
Extra nadýchané piškótové cesto: Takto vždy krásne vyjde
Piškótové cesto je jedno z najľahších a najrýchlejších cukrárskych ciest. I jeho príprava má však svoje...
Citrónový krém I.
Lemon curd – citrónový krém dodá dezertom tú pravú sviežosť!
Hebký, citrónový a zároveň pôvabne sladký, presne taký je tento zlatý citrónový krém. Lemon curd je...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!