Makoví ježkovia z kysnutého cesta
10
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
hladká múka
50
g
kryštálový cukor
3
ks
vajce
1
ks
vanilkový cukor
250
ml
mlieko
60
g
práškový cukor
3
štipky
mletá škorica
20
g
droždie
1
PL
bravčová masť
1
štipka
soľ
1
KL
citrónová kôra
150
g
mletý mak
1
PL
hrozienka
postup
1.
Urobíme si kvások. Do múky pridáme kvások, cukor, van.cukor, 2 žltky, masť, cit.kôru, vlažné mlieko podla potreby a vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť asi 1hod.
2.
Vykysnuté dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, pokrájame na menšie štvorce, plníme makovou plnkou (môže byť aj orechová). Okraje cesta stlačíme a formujeme ježka. Potrieme ho rozšlahaným vajcom a povrch cesta nastriháme nožnicami počnúc od hlavy dozadu tak aby vznikli pichliače. Koniec cesta pretiahneme do ňucháčika, z kúska hrozienka urobíme oči a ňucháčik. Necháme 10min. podkysnúť a upečieme.
3.
PLNKA: mlieko s cukrom dáme variť, keď vrie pridáme zomletý mak pomiešame a necháme chvíľočku odpariť. Nakoniec pridáme mletú škoricu a hrozienka.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
avodamok
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.