Pridať recept

Makoví ježkovia z kysnutého cesta

10
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka
50 g
kryštálový cukor
3 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
250 ml
mlieko
60 g
práškový cukor
3 štipky
mletá škorica
20 g
droždie
1 PL
bravčová masť
1 štipka
soľ
1 KL
citrónová kôra
150 g
mletý mak
1 PL
hrozienka

postup

1.
Urobíme si kvások. Do múky pridáme kvások, cukor, van.cukor, 2 žltky, masť, cit.kôru, vlažné mlieko podla potreby a vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť asi 1hod.
Makoví ježkovia z kysnutého cesta
Makoví ježkovia z kysnutého cesta
Zdroj: avodamok
 
2.
Vykysnuté dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, pokrájame na menšie štvorce, plníme makovou plnkou (môže byť aj orechová). Okraje cesta stlačíme a formujeme ježka. Potrieme ho rozšlahaným vajcom a povrch cesta nastriháme nožnicami počnúc od hlavy dozadu tak aby vznikli pichliače. Koniec cesta pretiahneme do ňucháčika, z kúska hrozienka urobíme oči a ňucháčik. Necháme 10min. podkysnúť a upečieme.
3.
PLNKA: mlieko s cukrom dáme variť, keď vrie pridáme zomletý mak pomiešame a necháme chvíľočku odpariť. Nakoniec pridáme mletú škoricu a hrozienka.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kysnuté buchty s vanilkovou omáčkou
Sladké letné prekvapenie ako od babičky – pripravte si parené buchty
Prázdniny u babičky sa vždy spájali s našimi tradičnými obľúbenými dobrotami. Na tanieri nikdy nemohli...
Kysnutý jablkový koláč s tvarohom a posýpkou
Koláč, ktorý robievam vždy v lete, ale táto verzia je 100x lepšia! Kysnutý jablkový koláč s tvarohom a posýpkou
Výborný jablkový koláč z kysnutého cesta, ktorý krásne dopĺňa tvaroh a chrumkavá posýpka.
Zemiakové klobásky - kyšky
Tipy na lacné a chutné jedlá z regiónov Slovenska
Pôvodná slovenská gastronómia je plná skvelých, nenáročných receptov, ktoré vám ušetria čas i niekoľko eur.
Kysnuté rožteky bez plnky
Fantastické kysnuté rožteky: Sú také dobré, že nepotrebujú žiadnu plnku
Pripravte si tieto vynikajúce sladké rožky k rannej či poobedňajšej káve.
Valašský frgál
Vyskúšajte frgál: Okrem povestnej slivovice pripravujú na Valašsku aj tento tradičný koláč
Valašský frgál poteší všetkých milovníkov kysnutého cesta a sladkých plniek.
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...