Pridať recept

Ukrajinský boršč

ingrediencie

250 g
hovädzie mäso
100 g
bravčové pliecko
200 g
hovädzia kosť
200 g
koreňová zelenina
250 g
hlávková kapusta
100 g
zemiaky
150 g
cvikla
40 g
paradajkový pretlak
40 g
masť
20 g
hladká múka
cesnaku
40 g
cibuľa
1 dl
kyslá pochúťková smotana
celé korenie
bobkový list
soľ
ocot
1,5 litre
voda

postup

1.
Mäso a kosti dôkladne poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Mäkké mäso vyberieme z vývaru (bravčové mäso vyberieme skôr ako hovädzie) a pokrájame ho na tenšie rezance.
 
2.
Očistenú koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie rezance. Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájanú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vlažného vývaru a dobre premiešame. Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
3.
Vývar precedíme cez husté sitko. Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na hrubšie rezance spolu s rajčiakovým pretlakom a octom. Krátko pred dovarením pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a cesnak rozotrený so soľou. Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a ochutíme octom. Smotanu podávame osobitnej nádobke.
Ohodnotiť recept
hodnotenie