Pridať recept

České dolky

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
1 štipka
soľ
trochu
citrónová kôra
50 g
práškový cukor
50 g
maslo
400 ml
mlieko
20 g
droždie
2 ks
žĺtok
trochu
olej
1 téglik
lekvár

postup

1.
Preosiatu múku trocha osolíme, pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru, z droždia pripravený vykysnutý kvások, vlažné mlieko vymiešané so žĺtkami a s rozohriatym maslom a všetko spolu spracujeme na primerane tuhé cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme vykysnúť.
 
2.
Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou rovnaké kúsky, ktoré sformujeme do tvaru bochníkov, dáme na plech vymastený maslom a necháme ešte kysnúť.
3.
Potom ich roztlačíme, v horúcej rúre rýchlo osušíme a postupne vkladáme do panvice z rozpáleným olejom alebo rozpálenou masťou, kde ich z obidvoch strán vypražíme do červena.
4.
Trocha vychladnuté potrieme lekvárom (môžeme použiť aj smotanu, tvaroh, perník, práškový cukor) a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Prehľad múk
Už žiadne drobivé, ťažké ani ubité cesto! Akú múku zvoliť do koláčov a akú do pečiva? Tieto rady si uložte
Pri pečení koláčov je veľmi dôležité vybrať si správny druh múky. Keď použijete nejaký nevhodný, tak...
Slivky do zásoby
Slivky do zásoby: Slivková nutella, detská výživa či poctivý domáci lekvár
Slivková sezóna je v plnom prúde a je treba vymyslieť, čo s tými, ktoré neskončia v koláči či zemiakových knedliach.
Ceresnovy dzem
Zaváraniny a džemy
Broskyňový kompótJemnejšiu korenistú chuť broskyňového kompótu dosiahnete tak, že do pohárov pridáte aj...
Jahodový džem s vanilkou
Džemy, lekváre, marmelády. Poznáte ich rozdiel?
Viete aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou? Takže, ten najzákladnejší rozdiel je v tom, že džem...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Pri banánoch sú to hnedé škvrny, pri citrónoch je to pleseň. Hneď ako ich doma vybalíte, citrusové plody akoby...