Pridať recept

Boršč so zemiakovou kašou

ingrediencie

1 PL
extra panenský olivový olej
1 ks
cibuľa
1 ks
mrkva
1/2 KL
citrónová šťava
1 ks
fenikel
500 g
cvikla
1 liter
zeleninový vývar
800 g
zemiaky
120 ml
polotučné mlieko
4 PL
biely jogurt
2 ks
mladá cibuľka
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.
Vo veľkom polievkovom hrnci zohrejeme olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Asi 60 g mrkvy do kaše si odložíme nabok, zvyšok najemno pokrájame a pridáme k cibuli. Všetko dôkladne premiešame, prikryjeme a za občasného miešania dusíme na strednom ohni asi 5 minút, kým cibuľa nezosklovatie.
 
2.
Do menšej misky vlejeme citrónovú šťavu. Fenikel pokrájame na štvrtiny. Jednu štvrtinu postrúhame do citrónovej šťavy a dobre premiešame. Potom postrúhame odloženú mrkvu a pridáme ju k postrúhanému feniklu. Misku prikryjeme a odložíme nabok.
3.
Zvyšok fenikla nadrobno pokrájame a dáme do hrnca. Cviklu ošúpeme, pokrájame na kocky a tiež pridáme do hrnca. Prilejeme vývar a necháme zovrieť. Zmiernime oheň, hrniec prikryjeme a varíme pomaly asi 30 minút, kým všetka zelenina nie je mäkká.
4.
Medzitým v inom hrnci uvaríme úplne do mäkka. Dobre ich scedíme a vrátime do hrnca. Na slabom ohni ich asi minútu zohrievame, aby vyschli. Hrncom občas potrasieme, aby sa zemiaky nepripálili. Odstavíme ich a udržiavame pod pokrievkou teplé.
5.
Polievku dohladka rozmixujeme v kuchynskom robote alebo ponorným mixérom rovno v hrnci. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
6.
Kým sa polievka zohrieva, dáme zemiaky na oheň, po častiach pridáme mlieko a postupne ich spracujeme kašu. Vmiešame jogurt, postrúhaný fenikel, mrkvu a mladú cibuľku. Posolíme a okoreníme podľa chuti.
7.
Polievku podávame v nahriatych tanieroch a podľa chuti si každý naložíme zo zemiakovej kaše.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty s cviklou
Uložiť, nestratiť! Toto sú najlepšie recepty s cviklou: Sú také dobré, že ich budete chcieť vyskúšať všetky
Cvikla je všestranná zelenina, ktorá je zdravá a navyše mimoriadne chutná. Aké vitamíny obsahuje a čo všetko...
Jesenný šalát s cviklou, nivou a jabĺčkami
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Cvikla je lacná, dostupná, super zdravá zelenina, ktorá už dávno mala prerásť tieň zaváranej prílohy. Poďte...
fenikel
Poznáte fenikel? Zbaví Vás nielen nafukovania!
Pôvodom pochádza fenikel zo Stredomoria, kde sa pestuje ako zelenina, ale aj ako skvelý druh koreniny. Väčšina...
Cviklové nápoje pre zdravie a imunitu
Cviklové smoothie pre zdravie a silnú imunitu: Vynikajúci životobudič
Niekoľko naozaj chutných nápadov ako si namixovať či odšťaviť zdravé zimné koktaily.
Ruska kuchyna
Ruská kuchyňa
Najväčšia krajina sveta je nám všetkým dobre známa nie len vďaka politickému vplyvu, ktorý ďaleko presahuje...