Pridať recept

Dulový koláč

8
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

1 ks
citrón
150 g
celozrnná pšeničná múka
60 g
cukor
štipiek
soľ
75 g
maslo

Plnka

500 g
dula
1 ks
pomaranč
125 ml
jablčný mušt
30 g
cukor
100 g
mandľové lupienky
2 ks
vajce
150 g
kyslá smotana
1 PL
med
1 KL
škorica

postup

1.
Citrón umyjeme, osušíme a z polovice postrúhame kôru. Premiešame múku, citrónovú kôru, cukor, soľ 1-2 lyžice vody a maslo. Spracujeme na hladké cesto, ak treba, pridáme trochu vody. Formu vystelieme cestom a vytvoríme asi 3 cm okraje. Odložíme na chladné miesto.
 
2.
Dule rozštvrtíme, ošúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame asi na 1 cm plátky. Pomaranč umyjeme, odkrojíme kúsok kôry a z polovice vytlačíme šťavu. Šťavu, jablčný mušt, cukor a pomarančovú kôru dáme zovrieť, vložíme dule, prikryjeme a pomaly dusíme 5 minút. Scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme a necháme vychladnúť. Odstránime pomarančovú kôru. Rúru predhrejeme na 200°C.
3.
Cesto posypeme mandľami a pečieme 15 minúť. Dno vyložíme dulovými plátkami. Šťavu rozšľaháme s vajcami aj kyslou smotanou a zalejeme ovocie. Koláč vrátime do rúry a pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
4.
Med zmiešame so škoricou, hotový koláč ním potrieme a necháme asi 10 minút v horúcej rúre. Odstránime otvárací prstenec formy a koláč necháme úplne vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať