DISKUSIA: Babkin jablkový koláč, FOTORECEPT
Tradičný jablčník v rokmi overenom postupe...
Celkom
37 príspevkov
Zoradiť:
od najstarších
| od najnovších
(y) stary dobry recept...ked do jablk pridame nasekane orechy a hrozienka...kolac je stale vynikajuci... :)
Veru tak presne ako koláčik mojej nebohej babičky ...ten sme mali najradšej ..vždy nám ju ten koláčik pripomenie <3 :)
Ked som bola este mala a mamina nasla v starej kucharskej knihe po babke tento recept, boli sme i s bratom z neho tak mimo ako nam chutil... i po rokoch ho mam moc rada a nedam nan dopustit :)
Anonymný nick
Aj ja ho robievam často - je to obľúbený koláč môjho 14 ročného vnuka - a máte pravdu, že je lepší na druhý deň - lenže ešte sa nestalo, aby on niečo nechal aj na druhý deň - iba raz mi z neho zostalo aj na druhý deň - keď bol niekde na výlete a ja som mu ho urobila deň dopredu - bol jemnejší a netrúsil sa tak. Inak volá sa aj jablkové pyté. (y)
Anonymný nick
Inak minule som našla jeden recept, kde sa dávala aj kyslá smotana - skúsila som to - ľahšie sa rozvaľkal, cesto bolo jemnejšie ale hlavne sa mi vôbec netrhalo pri prenášaní na plech - držalo pekne spolu, takže som si ho na doske vyvaľkala na takú veľkosť, akú som potrebovala a pomocou válčeka som ho krásne preniesla na plech.
ja recept vylepšujem pridaním do jabĺk 30- 40 dkg nakrájanej reberbory / dá sa zamraziť do zásoby v lete do malých krabičiek a keď potrebujem vyberiem s mrazničky/
Výborný zákusok, ale u nás nedávame mlieko ale pridávame do cesta PL medu a do jabĺk hrozienka. 8:|
milujem tento koláčik a ja pod jablká ešte potriem nejakým fajn lekvárikom..je to pecka:))ale aj bez proste toto je vynikajúci koláčik..a čím dlhšie postojí tým jemnejší..len u nás je väčšinou skoro preč:))
aj ja ho uz roky robievam-len namiesto mlieka davam slahackovu smotanu a uberiem maslo, cesto sa lespie vyvalka a je elasticke- a do jablk niekedy pridavam aj trochu maku alebo mandli.
Pečiem ho pravidelne, výborný koláčik, vždy sa mi vydaril. Maslo môže byť klasické, alebo Palmarin, Hera ....
ja ho robím "odoka" a dávam polohrubú múku= 3 dvojdecové poháre, hrsť cukru, trošku soli, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia a Heru a do jabĺk dávam umyté hrozienka... tiež tajomne zmizne ešte teplý
Milé žienky.... koláčik potrebuje viacero úprav....dáva sa 1 vajce a 1 iba žltok.... múky na 1 maslo 45dkg... do cesta menej cukru stačí 10dkg a vanilkový cukor... prvé cesto vysypat na plechu pomletými orechami... jablká vyžmýkať... šťavu môžete vypiť ako osviežujúci nápoj pri pečení.....
na jablká vysypať a zľahka premiešať 2ks škoricový cukor , 1 vanilkový cukor a dve hrste pomletých orechov.Vrchný plát popichať vidličkou... Dobrá rada na záver... už viacej rokov si robím cesto v smaltovanej miske... najprv dám maslo, cukor vajíčka mlieko a múku... dobre vypracujem a potom s miskou odložím na chladné miesto zakrzté foliou....potom si cesto rozdelím na dve časti a postupne vaľkám na folii.
Skúste týchto pár trikov a budete prekvapené ako rýchlo musíte chystať suroviny na ďalší plech... dobrú chuť!
Podobné recepty
Ďalšie recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick