DISKUSIA: FOTORECEPT: Domáca kvasená kapusta
Naložte si vlastnú kapustu. Je zdravá a vynikajúca!
Celkom
14 príspevkov
Zoradiť:
od najstarších
| od najnovších
Anonymný nick
kapustu mam hrozne rad,ale niekedy mi chyta na povrchu biele čudo hlavne asi pre to ze sa schne.
i ked je zaliata az po sami vrch.
postup:do suda natlacim iba kapustu so solou,dobre upästujem a vodu odcerpavam ,ked dozreje spapam polovicu na rôzne použitie no a potom aj dolievam prevarenu slano studenu vodu a aj tak mi to mlazgavi na povrchu aj ked to je pod vodou.
aky je postup ked sa sa zacne konzumovat ,aby sa nekazila vdaka za radu . s pozdravom Jozef 199 :O
Ja som to riešil tak, že po vykvasení som ju premiestnil do 7decových zaváracích fliaš a uzavrel víkom. Potom používaš podľa potreby.Stálym otváraním súdka pri odoberaní vniká vzduch a kapusta birgizovatie, plesne alebo čierneje...
aby ste nemali biely povlak ,tak si dajte plátienko ,,z plachty,,,handričku,,,,na vrch kapusty,,prikrit,,,,plátno občas vyperiete,,aj mne sa to stávalo,,teraz mám pokoj,,skúste,,,
Anonymný nick
biely povlak na kapuste nie je nic zle, jednoducho sa to len odstrani a kapusta je uplne ok :) to sa mi stava skoro vzdy.. ja mam recept z Oravy a tam sa zas robí kapusta tak, že sa dajú na spodok jablčka, aby stiahli nadmernu kyslosť kapusty, kamenná soľ (čim viac soli, tym chrumkavejšia kapusta), rasca, cesnak, korenie, bobkovy list a este pikoskou je to ze sa medzi vrstvy ku koreniu pridáva aj na kolieska nakrájaná cvikla a potom je kapusta nádherne ružová po vykvasení :) milujem tuto oravsku kapustu a robim ju do 20 litrového sudka (y)
Anonymný nick
Sice toto je velmi stary dotaz, ale odpoviem :). Samozrejme, ze ano... smie sa sudok otvorit... beztak je kapusta ponorena pod kapustovou stavou alebo by mala byt aspon ponorena pocas celeho 2-4 tyzdnoveho procesu kvasenia, ale aj po dokvaseni je dobre, ked je kapusta vzdy pod hladinou stavy! Listy kapusty su nachylnejsie na choroby a plesne, nez samotna vykysnuta stava. Kapusta ma byt zatazena dienkom, kvalitnymi drevami tusim ze z ovocnych stromov (neviem, klamal by som, nevyznam sa az tak dobre) alebo kamenom, atd. aby bola ponorena a aby naaaahodou po preniknuti vzduchu nezcernala, nezhnila a aby sa netvorili jednoducho ziadne bakterie na "cerstvom vzduchu", ktory nedopatrenim prenikne do kvasnej nadoby. Horsie je to skor vtedy, ked uz kvasny proces skoncil a nevytvara sa tolko CO2 pocas kvasenia a ked je nadoba s kapustou este aj uskladnena v chladnych priestoroch. Chlad spomaluje proces kvasenia cize uz sa nevyprodukuje tak velky tlak z CO2, ktory by vytlacil von vsetok "cerstvy vzduch" plny bakterii, ktory sa do nadoby nedopatrenim dostal. V chladku sa tiez potencialne bakterie udrzuju "v klude"). CO2, ktore vznika pocas kvasenia okrem toho ze vylaci vzduch s potencialne bakteriami, tak tento CO2 ma zaroven smrtiaci ucinok pre mnozstvo mikroorganizmov. Jednoducho nepreziju bez prisunu cerstveho vzduchu. To je taky paradox pre Musku octovu, ktora je milovnikom kyslych sladkych stiav a prilaka ju prave kysly zapach. Lenze ked zostane uzavreta v kvasnej nadobe, tak samozrejme v tej nadobe, bez dostatku kyslika aj uhynie. Pocas procesu kvasenia sa smie OBCAS otvorit kvasna nadoba ale nie na dlho a nie pravidelne kazdy den 2x :D. Ak potrebujes skontrolovat kvasenie, tvorbu plesni a podobne, nic sa tomu nestane, ked to otvoris napr. raz za 3 dni. Ihned po uzavreti nadoby sa zase zacne tlacit smerom von vsetko vzduch ktory sa tam dostal aj s bakteriami. No netreba zbytocne riskovat aby fakt nezacala kapusta hnit.
Môže byť, že sa ti tam dostala aj letná kapusta. Raz sa mi to stalo a po mesiaci a pol kvasenia bola hneď mazľavá...troška som jej použil, ale už to pre mňa nebolo ono :( ale môže aj byť, že je fajn..len belšia ;)
Ja davam do zliabku slanu vodu,aby voda nechytila plesen a ked mam sudok v pivnici tak ho este prikryjem sackom a tak voda v zliabku vydrzi dlhsie ,neodpari sa tak rýchlo.
Podobné recepty
Ďalšie recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Vendelincok