Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Halászlé - maďarská rybacia polievka

Ryby zbavíme šupín a umyjeme. Nakrájame ich na kúsky alebo podkovy. Vložíme ich do hrnca, na ne navrstvíme na kolieska nakrájané dve cibule, na pásiky nakrájanú zelenú papriku, na kolieska pokrájané paradajky a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Soľ uvoľní z mäsa a zeleniny vodu a na dne hrnca sa začne tvoriť aromatická šťava.

Celkom 2 príspevky

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Zoradiť: od najstarších | od najnovších
Majo81
6.7.2021 06:33 | |
+48 -20
Reagovať
Halaszle sa robi v jednom hrnci a pasiruje sa, aj zelenina, ti polievku zahusti. Nemaju v tom plavat kusky zeleniny, to nie je leco. A zemiaky uz vonkoncom nie. Cesnak do halaszle nepatri. Tento recept je urcite dobry, ale treba ho nazvat len rybacou polievkou a nie halaszle, lebo toto halaszle nie je.
solidstate
28.6.2022 18:27 | |
+11 -14
Reagovať
Suhlasim s Majom81 -okrem cibule do halaszle sa ziadna zelenina nesmie davat! No a zemiaky?! OMG, vlasy mi dupkom stoja... Co polievke doda chut, su ale karkasy ryb (hlavy, kosti, ev. koza), to predovsetkym z kapra. Aj ine ryby sa mozu pridat - ale len take, ktore sa vyskytuju v Dunaji, v Tisze a v Balatone. Tento zaklad sa po dlhom vareni zcedi a az potom sa v nom vari cerstva ryba (na ziaden pripad nie filety). Toto v domacnosti. Tradicne sa halaszle pripravuje ale v kotliku na otvorenom ohni! Ryba sa nekraja na filety, ale na velke hrube kusy. Po dlhom vareni sa vsetko precedi a kosti, hlava a velke kusy ryby (ak ostali este nejake vecsie) sa vyberu. Mäso sa prepasiruje, kedze tie ypsilonove kosti su nebezpecne. Ak ostanu vecsie kusy mäsa, treba ich skontrolovat na kosti a a kusy sa potom polozia na servirovanu polievku. Ja ale mäso vzdy cele prepasirujem (ano, je to drina) a navrch na okrasu polozim napr. mensi kus platky zubaca, ktory som rychlo za 3 min uvarila v hotovej polievke. Do polievky patri len ta naj-najlepsia madarska cervena paprika -idealne nie z balicka, ktory je uz otvoreny.