Pridať recept
Späť na recept

DISKUSIA: Bazový sirup

Recept na sirup z bazy či agátu má asi každá gazdinka. Ja vždy skúšam iný postup a tentokrát som to prešvihla s kyselinou citrónovou. Nedomyslela som, že keď nepoužívam klasický cukor, ale časť trstinového a brezového, že tie sú menej sladké. A tak finálny sirup bol kyslastý, podčiarknutý neopakovateľnou bazovou chuťou. Zistili sme, že takýto nám chutí, lebo moc sladké „glejové“ sirupy u nás doma moc v obľube nie sú.

S bazou narábam veľmi opatrne. Kvety nezvyknem variť kvôli stopkám a obsahu jedovatých látok v nich. Na internete som našla veľa rôznych postupov. Nakoniec som si vybrala takýto môj, ako som minulý rok robila čaj z agátov. Baza obsahuje veľa vitamínu C a má vôbec blahodarné účinky na organizmus. Aj keď to môže znieť ako klišé, s rozumným sladidlom je z tejto šťavy nielen osviežujúci nápoj. Môžete ním získať aj energiu. A ako náš sused povedal – náš sirup si „švihne“ do piva a spraví si radler. :)

TIP: kvety zbierané za slnka dajú sirupu oveľa silnejšiu arómu. My sme skončili zber v daždi, tak nám neostalo nič iné, len ich použiť mokré.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k tomuto článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať